Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psyk-rehabilitering hotad av nytt beslut

/
  • Ann-Renée Forsström är mest känd som V-politiker i kommunens politiska majoritet och som ordförande i Nämnden för lärande och arbete. Men i det här fallet agerar hon helt utifrån sin roll som ordförande för RSMH i Bollnäs.

Verksamheten för psykiskt funktionsnedsatta vid Vintervägen i Bollnäs riskerar nedläggning. Socialnämnden har beslutat att från årsskiftet inte stå för hyreskostnaderna.
- Jag fick inget veta. Någon dialog med föreningen har inte förekommit före beslutet, säger Ann-Renée Forsström, ordförande i Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) i Bollnäs.

Annons

Sedan 1995 har RSMH bedrivit sin dagverksamhet i en villa vid Vintervägen. Den ligger på området vid Hamre gård och har med åren blivit en väl inarbetad del i stöd- och rehabiliteringsarbetet.

Men dagverksamhet av det här slaget har förekommit i flera decennier. Från början hade RSMH sina lokaler vid de dåvarande psykiatriska klinikerna på Heden.

Nu anser både tjänstemän vid socialförvaltningen och socialnämnden att denna verksamhet inte längre är nödvändig. Motiveringen till det är det i dag också finns en annan verksamhet, Aktivitetshuset intill den tidigare Sävsbergsskolan, i kommunal regi.

Karoline Sundström, controller och handläggare vid socialförvaltningen, hävdar att Aktivitetshuset vänder sig till samma målgrupp och bedrivs på samma sätt som vid Vintervägen. Två likadana verksamheter drivs, enligt henne, parallellt.

- Jag finner detta mycket ineffektivt, skrev Karoline Sundström i ett yttrande i början av maj.

Sedan dess har frågan behandlats i både socialnämndens arbetsutskott och i hela nämnden (den 16 juni).

Det nya beslutet innebär att socialnämnden upphör att betala hyra för RSMH:s verksamhet.

Men Ann-Renée Forsström – själv psykiatrisjuksköterska – ställer inte upp på de beskrivningar som ges.

- Påståendet att målgruppen är densamma stämmer bara delvis. Hos oss finns det väldigt kantstötta människor som aldrig ens skulle kunna tänka sig att ta emot hjälp direkt av kommun och landsting. De är alldeles för myndighetsrädda för det, säger Ann-Renée Forsström.

- Jag är övertygad om att kostnaderna för den här gruppen på sikt kommer att öka med det beslut som socialnämnden fattat. Det skapar en rad nya problem för mycket utsatta människor, som är i stort behov av en helt egen lokal.

Mer läsning

Annons