Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor hedras med rangplats

/
  • Evert Vedung tog sin studentexamen i Bollnäs 1958. Därefter blev det studier i Uppsala och – så småningom – en lång akademisk karriär.

För 55 år sedan tog Evert Vedung studenten vid dåvarande Bollnäs högre allmänna läroverk. Idag kan han, vid snart 75 års ålder, summera den framgångsrika karriär som gjorde honom till professor i statsvetenskap i Uppsala.

Nu följer också en speciell utmärkelse. I en amerikansk bok placeras han bland de ledande forskare som i västvärlden bidragit till fältet utvärdering.

Annons

Det hela illustreras genom ett träd, där Evert Vedungs namn tagit plats bland grenar och lövverk i "metodstammen". Det är en symbolisk markering av forskningsinsatsernas vetenskapliga värde.

Sällskapet i trädet består av ett 30-tal ledande teoretiker inom disciplinen.

- Det är ett erkännande. Jag känner mig lite hedrad, även om det hela inte ska tas så allvarligt, säger Evert Vedung själv.

Begreppet utvärdering har i dag en given plats snart sagt överallt.

Men i Evert Vedungs fall har det främst handlat om att ta reda på – och analysera – resultaten av den offentliga sektorns insatser.

Extra uppmärksammad blev han när han på 1990-talet gav ut boken Utvärdering i politik och förvaltning, som senare kommit ut i två ytterligare upplagor och översatts till flera språk. Den ses som den första heltäckande textboken i utvärdering, skriven av en europé.

I dag betraktas den som ett standardverk i utbildning och undervisning.

- Visst hade det förekommit utvärdering även tidigare än på 70-talet, även om ordet inte fanns. Men det var 1970 som begreppet myntades officiellt i Sverige, samtidigt som ord som utvisningsbås och utvikningsflicka. Det framgår av en historisk ordbok över svenska språket, säger Evert Vedung.

- Utvärdering har fullständigt exploderat under de senaste 20 åren. När mål ska uppfyllas och krav ställs på effektivitet så måste den offentliga sektorn också klara av att leverera verkliga resultat.

I en annan bok (Carrots, Sticks and Sermons) tar Evert Vedung upp utvärdering av den offentliga sektorns styrmedel för att påverka människor och processer. Det handlar alltså om morötter, käppar och predikningar för att uppnå resultat.

Evert Vedung kom i mitten av 1950-talet till Bollnäs från födelseorten Sveg. Anledningen var att ett gymnasium då saknades i Härjedalen. Valet för studierna stod mellan Bollnäs och Östersund.

- Det som avgjorde det hela var att en i kamratkretsen hade en släkting som vi fick bo hos i Bollnäs. Dessutom fick vi frukost och fria luncher.

Mer läsning

Annons