Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat hemtjänst försatt i konkurs

Redan före jul stod det klart att Mollis Vård & Omsorg AB i Bollnäs var på obestånd. Nu har bolaget också försatts i konkurs vid Hudiksvalls tingsrätt.

Men konkursboet fortsätter driften fram till kommande månadsskifte.

Annons

- Det handlar om en teknisk lösning. Under den period som vi för över verksamheten till kommunen så ansvarar konkursboet för själva driften mot sedvanlig ersättning, säger advokat Björn Myhrberg, som är konkursförvaltare.

- Bland det som ska hanteras nu är abonnemang kring datasystem och telefoni.

Formellt sett är personalen i hemtjänstföretaget fortfarande anställd av konkursboet.

- Konkursförvaltningen kommer att säga upp samtliga anställda och fatta de lönegarantibeslut som krävs. Kommunen träder inte med automatik in som arbetsgivare, framhåller Björn Myhrberg.

Men han är helt inställd på att kommunen kommer att ta över, antingen den 31 januari eller 1 februari. Någon rekonstruktion med fortsatt privat drift efter konkursen tror han inte på.

- Några sådana förutsättningar finns inte.

På den personallista som Björn Myhrberg fått finns 16 anställda, en del av dem timpersonal.

Under helgerna har kommunen gått in och betalat för personal till Mollis kunder. Personalen har ingått i socialförvaltningens vikariepool.

Björn Myhrberg vill inte spekulera närmare i varför Mollis gick i konkurs.

- Men den här sortens företag är inte så enkla att driva effektivt, särskilt inte i landsorten. Det är exempelvis mycket res- och spilltider i samband med förflyttningar. Kostnaderna har varit högre än intäkterna, säger Björn Myhrberg.

Mer läsning

Annons