Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill ha gratis arbetskläder i barnomsorgen även i Bollnäs

I en motion till kommunfullmäktige föreslår en av Liberalernas ledamöter att kommunen ska bekosta arbetskläder åt anställda inom barnomsorgen.

Annons

Fullmäktigeledamoten Yanina Westergren (L) har lämnat in en motion om fria arbetskläder för de som jobbar inom barnomsorgen.

Eftersom personalen på till exempel kommunens förskolor och fritidshem har en arbetssituation där de de både vistas inomhus och utomhus i skiftande väder tycker hon att kommunen bör stå för deras arbetskläder.

Läs också: Rejält höjda löner – så ska Bollnäs kommun lösa bristen på personal

"Många olika uppsättningar av anpassade kläder och skor krävs för detta arbete. Att arbetsgivaren ska stå för kostnaden av dessa är för oss en självklarhet", skriver Yanina Westergren i motionen.

Enligt henne finns det ett jämställdhetsperspektiv i frågan eftersom många andra yrkesgrupper inom offentlig sektor redan har arbets- och skyddskläder som bekostas av arbetsgivaren, det vill säga kommunen.

Läs också: Hon revolutionerade prästmodet

Yanina Westergren lyfter även fram hälsoaspekter i och med att många har pälsdjur hemma, vilket kan påverka barn med allergier.

I grannkommunen Söderhamn har Liberalerna tidigare drivit samma fråga, med framgång. I december röstade deras kommunfullmäktige ja till gratis arbetskläder inom barnomsorgen.

Läs mer: Ett första ja till gratis arbetskläder inom barnomsorgen i Söderhamn

Mer läsning

Annons