Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker ovetande om nytt besök från Kina

En ny kinesisk delegation kommer till Gävleborg och Bollnäs i mitten av augusti. För inbjudan står Future Position X, som arbetar med utveckling av geografiska informationssystem.
Av ett brev framgår också att Bollnäs kommun har del i besöket.

Annons

Men centralt placerade politiker i den nya kommunmajoriteten säger sig inte känna till besöket från Kina.

- Det är ingenting som jag hört något om, säger S-gruppledaren Jan Lahenkorva.

Peter Nordebo (FP), förste vice ordförande i kommunstyrelsen, är lika ovetande.

- Jag har väldigt dålig insyn i om det nu finns några kontakter mellan kommunens näringslivskontor och Kina, säger Peter Nordebo.

Av ett brev som skickats till kommunen i dagarna – och som registrerats i kommunstyrelsens diarium – framgår dock att den kinesiska delegationen med 11 deltagare kommer till Sverige den 10–15 augusti.

Det handlar både om kommunala företrädare och om representanter för företag i staden Dezhou i Shandongprovinsen. Dezhou har drygt 360 000 invånare och är därmed något större än Malmö.

Delegationen utgör "den absolut högsta nivån", enligt det brev som adresserats till Bollnäs kommuns näringslivschef Peter Eriksson.

Föreståndaren för Future Position Johan P Bång – själv Bollnäsbo – ställer också en fråga kring hur "Bollnäs vill hantera sin del av besöket".

Varken Johan P Bång eller Peter Eriksson kunde under tisdagen nås för ytterligare kommentarer.

Men en som har god kännedom om Dezhou är förre socialdemokratiska kommunalrådet Olle Nilsson Sträng – numera oppositionspolitiker i Bollnäspartiet.

Han ingick i en delegation med fyra andra företrädare för Bollnäs kommun som – tillsammans med landshövding Barbro Holmberg och representanter för Mellansvenska handelskammaren – besökte Dezhou 2009.

- Det var ett oerhört givande besök som ledde till att samarbetsavtal träffades om informationsutbyte inom energiområdet, bland annat om vindkraft och solcellsutveckling. Dezhou City kallas för Solar Cell Valley, säger Olle Nilsson Sträng.

Mer läsning

Annons