Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i bygglovstvist

Ännu ett bygglovsärende med anknytning till kommunpolitiker i Bollnäs har överklagats.
Denna gång gäller det ett fritidshus i Bogården utanför Vallsta – där Peter Nordebo (FP) är närmaste granne och har motsatt sig byggplanerna.

Annons

Förra året var det oppositionsrådet Ingvar Perssons (M) ansökan om att få bygga ett fritidshus vid sjön Lill-Nien i Vallsta, som splittrade kommunens miljö- och byggnämnd. Majoriteten sa nej med fyra röster mot tre.

4–3 blev det också i mars i år, när nämnden avslog en ansökan om förhandsbesked för ett fritidshus i Bogården några kilometer därifrån. Där vill en man i Stockholmstrakten – med rötter i Bogården sedan 1700-talet – bygga ett fritidshus på en obebyggd fastighet, taxerad som småhusenhet.

Granne med den obebyggda fastigheten bor miljö- och byggnämndens vice ordförande Peter Nordebo. På grund av jäv deltog han inte i behandlingen av ärendet, men hade yttrat sig som sakägare tillsammans med sin sambo.

- Vi ser helst att det inte byggs något hus där – och vi vill naturligtvis inte ha trafik över vår gårdsplan och åkermark, säger han.

Ägaren till den obebyggda fastigheten har nu överklagat nämndens avslagsbeslut. Han hänvisar bland annat till felaktigeter i tjänstemannayttrandet som låg till grund för beslutet, där det sägs att den tänkta placeringen – på brukad åkermark, som är "av nationell betydelse" – inte är lämplig.

- Det är sakägarna eller deras arrendator, som olovandes har annekterat och plöjt upp cirka 2 500 kvadratmeter (...) av min tomtmark för odling. Sakägarna är ombedda att snarast återställa marken till tomtmark, skriver han till förvaltningsrätten.

Mer läsning

Annons