Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polishundar intensivtränas

/
  • Under en vecka varje år intensivtränas alla länets polishundar. Just nu pågår träningsveckan i Vallsta. Ett moment är att hundarna ska acceptera att flyga helikopter.

Kraven är mycket höga på de sju polishundarna i Gävleborgs län och deras hundförare. Nu genomförs hundekipagens årliga vecka med intensivträning.

Annons

I länet finns sju ekipage med hundförare och polishund. Det är långt under målet med tolv ekipage.

- Vi känner att vi inte riktigt hinner med alla jobb, berättar Kjell Timmerholm som är chef för polishundsenheten i Gävleborg.

Alltså tvingas de prioritera bland polisens uppdrag där hundar skulle kunna vara användbara.

- Men försvunna personer prioriterar vi aldrig bort. Och att söka efter narkotika försöker vi att inte prioritera bort.

Tillsammans hinner de sju ekipagen med omkring 700-800 uppdrag varje år. Det mycket tack vare att de kan stå till tjänst under dygnets alla timmar och sju dagar i veckan. Hundekipagen har ingen egentlig jour, men enligt Kjell Timmerholm så är hundförarna alltid tillgängliga på telefon och det brukar inte vara något problem att få ekipagen att inställa sig till tjänst.

Att vara hundförare är krävande och det är inte så många poliser som vill bli det. Det är anledningen till att det inte finns fler polishundar i länet.

En polishund tränas i första han i skydd, spår, platsundersökning, räddningssök och sök inomhus. Därefter specialutbildas flera hundar.

Mer läsning

Annons