Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisanmälan mot Bollnäs Energi

/

Länsstyrelsen polisanmäler kommunägda Bollnäs Energi AB för misstänkt miljöbrott vid det sopeldade värmeverket i Bollnäs.
- Jag är förvånad, säger bolagets vd Mikael Strandberg.

Annons

Tre av de sex pannorna vid värmeverket i Bollnäs eldas med sopor och flis – de övriga med olja, när avfallet inte räcker till. Och enligt EU:s regelverk ska utsläppen i luften av bland annat giftiga dioxiner och furaner från de sopeldade pannorna mätas två gånger per år.

Vid mätningen av utsläpp från två av pannorna för sopor och flis i december förra året, visade det sig att halten dioxiner och furaner var 0,188 nanogram per normalkubikmeter syre – vilket är nästan dubbelt så mycket som tillåts. Och därför anmäls nu Bollnäs Energi till polisens miljöenhet i Gävle:

- Länsstyrelsen anser att dessa föroreningar har allvarliga egenskaper med tanke på människors hälsa och miljön – även när det gäller halter som kan uppfattas som låga, skriver länsstyrelsens handläggare i anmälan.

Av anmälan framgår också att halterna vid tidigare mätningar av utsläppen i Bollnäs – och en ny mätning i februari i år – visat på lägre nivåer.

- Jag är förvånad över att länsstyrelsen gjorde en polisanmälan, eftersom vi hade en dialog om mätningarna, säger Mikael Strandberg. Vi var mycket förvånade, när vi fick information om det för höga värdet i december och misstänker att det hade blivit något fel vid mätningen eller laboratorieanalysen efteråt.

Mer läsning

Annons