Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plugga extra på sommaren

/
  • Felicia Björkman tar chansen att få lite extra hjälp med skolan under sommarlovet.

En chans att få de betyg som krävs för att komma in på gymnasiet eller en möjlighet att förbereda sig lite extra inför höstens studier. För första gången hålls sommarskola för grundskoleelever i Bollnäs.

Annons

12 elever har valt att offra sommarlovets sista två veckor för att plugga extra. Några behöver höja sitt betyg för att komma in på det gymnasieprogram de har sökt till och andra känner att deras förkunskaper kan behöva fräschas upp inför höstens utmaningar.

Några av dem känner varandra sedan tidigare men de flesta kommer från olika klasser och det var lite nytt och obekant när de träffades för första gången i måndags.

- Så är det alltid med ungdomar när det uppstår nya grupperingar, säger läraren Yvonne Hedrén.

Tillsammans med Therese Holmstrand har hon tagit sig an eleverna och undervisar dem i endera engelska eller matematik, i några fall i bådadera.

- Bland kärnämnena är det oftast matten och engelskan som elever har problem med, säger Yvonne Hedrén som har mattegruppen. Svenskan brukar de flesta klara av till slut.

Studierna är friviliga och även om några grymtar att det är föräldrarna som har tvingat hit dem är ingen helt motvillig. Det finns en förståelse bland eleverna för att det här behövs.

- Och egentligen borde dubbelt så många vara här, säger Yvonne Hedrén.

Hon menar att de senaste årens skolpolitik har gjort att fler barn än någonsin har behov av extra hjälp i skolan. Sommarskolan är ett bra tillfälle att ge eleverna de resurser som saknas under ordinarie läsår.

I små grupper är det lättare att få en bra stämning bland eleverna, en viktig faktor för att resultatet ska bli bra.

- Oftast är det självförtroendet som är det största problemet för elever som inte hänger med, säger Yvonne Hedrén.

Mer läsning

Annons