Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerar kokbok med Hälsinglands mat

/
  • Viola Adamsson med en traditionell hälsingemåltid: kålsoppa, tunnbröd och ko-ost.

Hon är doktor i medicinsk vetenskap och har bland annat vunnit världens finaste kokbokspris.
Nu vill Segerstabon Viola Adamsson fokusera på det hälsingska smakarvet.

Annons

– Utländsk matkultur anses häftigt, men vi har inte självförtroende att lyfta det gamla inhemska, säger Viola Adamsson.

Nu ska det bli ändring på den saken. Genom åren har hon samlat på sig en mängd gamla recept från Hälsingland. Planen är att de ska ligga till grund för hennes nästa kokbok, som har temat "Smakarv Hälsingland - tradition och trend".

– Det ger mig utrymme att utveckla och modernisera på mitt eget sätt. Då blir man friare i tanken och kan leka, förklarar hon.

Moderniseringen kan till exempel handla om att servera ostkakan som förrätt tillsammans med gröna blandgrönsaker. Eller varför inte "hälsingetapas", munsbitar med smakkombinationer som rökt getkött med pepparot eller böckling med gravlaxsås och rödbeta. Upplagda på en liten bit korntunnbröd som balanserar på toppen av ett snappsglas.

Som doktor i medicinsk vetenskap har Viola Adamsson forskat på den nordiska matens hälsofrämjande egenskaper, så även den aspekten kommer att finnas med.

– Korn, det spannmål som var vanligast här i Hälsingland, innehåller mycket av den kolesterolsänkande fibern betaglycan, förklarar hon.

Men samtidigt finns det inslag i den gamla hälsingematen som inte lämpar sig så bra i dag. Det är till exempel ofta väldigt mycket salt i de gamla recepten. För att inte tala om fett.

– Förr tog man till vara på allt fett och späck från djuren. Det är klart att man inte kan göra det idag med vår stillasittande livsstil.

När denna bok får se dagens ljus är dock oklart.

Trots att Viola Adamssons förra kokbok, Nordens bästa mat, vann pris på kokböckernas egen oscargala Gourmand så har hittills inget förlag nappat på det nya projektet.

– De tycker att ämnet är för smalt. Men jag tror att den här boken behövs, inte minst i och med hälsingegårdarna och världsarvet. Den behövs både för turisterna och vår egen del, säger hon.

Men den hälsingska kokboken är bara ett av alla projekt som Viola Adamsson har framför sig. I oktober reser hon till exempel till Skottland för att representera Sverige i VM i grötkokning.

Mer läsning

Annons