Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionerad rektor hyrs in som konsult

/

Från den 1 januari 2011 har tidigare rektorn Anders Stenquist beviljats särskild avtalspension från Bollnäs kommun. Men redan på måndag återvänder han till Höghammarskolan – som inhyrd rektor från egen firma under tre månader.

Annons

När rektorsorganisationen på gymnasiesärskolan Höghammar bantades i somras, beviljades Anders Stenquist avtalspension (se faktaruta) och planerade att sluta den 1 juli. Men sedan fick han utredningsuppdrag och vikariat på deltid inom skolförvaltningen under hösten – och sköt upp avtalspensionen till årsskiftet.

Parallellt med deltidsjobbet hos kommunen anställdes han den 1 augusti som rektor på 40 procent vid den nystartade friskolan i Växsjö utanför Bollnäs – men slutade efter fyra månader:

- Med 24 elever i skolan finns det inte underlag för en rektorstjänst i den omfattningen.

Under hösten sa sedan en annan rektor på Höghammar upp sig – och utannonseringen av den tjänsten har inte gett önskat resultat. Så i väntan på beslut om en ny rektorsorganisation i kommunen som helhet, har Anders Stenquist nu hyrts in som rektor för skolans individuella program under tre månader från den 9 januari.

- Det här är ju ingen långsiktig lösning, påpekar han. Men för utbildningens del är det här en bra lösning, eftersom jag kan både skolan och kommunen och är "på banan" direkt.

Anders Stenquist, som fyller 62 i september, tar nu ut sin avtalspension från årsskiftet och två år framåt. Samtidigt hyrs han in som rektor på den vakanta tjänsten via sitt nystartade företag – Kinstaby pedagog- & HR-konsult AB.

- 70 procent av grundlönen (som avtalspensionen ger) är bra pengar, men om jag tar vikariat som anställd under tiden så reduceras pensionen. Och när avtalstiden går ut är jag fortfarande bara 63 och får inte full pension – så under de här åren hoppas jag samla pengar i företaget för att dryga ut pensionen efteråt.

Mer läsning

Annons