Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På praktik down under

/

Gabriel Fredriksson, 18, är redan erbjuden jobb trots att han fortfarande går på gymnasiet.
Men planen är att studera vidare. Den teknikintresserade Bollnäsbon, som nyligen kommit hem från praktik i Australien, vill läsa på Chalmers eller KTH.

Annons

De senaste månaderna har varit hektiska för Gabriel Fredriksson. Han har gjort praktik i Australien, blivit myndig och mitt i allt tränar han hårt för debuten i Vasaloppet i mars.

– Om det nu blir någon snö, säger han uppgivet.

Den nyblivne 18-åringen älskar all form av träning. Han har börjat med kampsport (MMA) och spelar även innebandy. Tre gånger i veckan springer han långt, den "korta" sträckan är på en mil. Och får han tid över åker gitarren fram.

Gabriel Fredriksson går sista året på Göranssonska skolan i Sandviken med inriktning mot automationsteknik. Det var genom den utbildningen han fick möjlighet att praktisera utomlands. Eleverna fick själva välja i vilket land de ville studera.

För Gabriel Fredriksson var det aldrig ett svårt val. Han har länge fascinerats av Australien.

– Det är ett coolt land som dessutom ligger långt borta. De har en växande ekonomi så det kändes bra att skaffa sig kontakter där, resonerar han.

Något som etsade sig fast i minnet var behandlingen av aboriginerna. På nära håll fick han se hur utsatta Australiens urinvånare är.

– Vi fick höra att vi skulle passa oss för aboriginerna, att de drack, bråkade och slogs. Det var mycket fördomar, det var nästan lite läskigt, säger han.

Det blev fyra veckors praktik på Sandvik mining and construction i Brisbane. Gabriel Fredriksson fick arbeta med administration och juridiska ärenden.

Nu har han siktet inställt på högskolestudier.

– Jag kanske tar ett sabbatsår, men sen vill jag läsa teknisk fysik på Chalmers eller KTH, säger han.

Mer läsning

Annons