Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örjan Kihlström till friskola

För fyra veckor sedan blev det nej – men efter omprövning har Skolinspektionen nu sagt ja till ett hästgymnasium som friskola vid Nytorp i Arbrå till hösten.

Annons

Järvsöbon Birgitta Nordlund är ridinstruktör och frilansande tränare. Tillsammans med ridläraren Annika Sjökvist i Bollnäs, planerar hon för den nya naturbruksutbildningen, med inriktning ridning eller trav, i anslutning till kommunens naturbruksgymnasium Nytorp i Arbrå.

Den kommunala utbildningen där är under avveckling och till hösten finns bara sistaårseleverna kvar.

- Vi har ett avtal med kommunen om att få hyra ridhuset och stallet i anslutning till Nytorp – och med de nya ägarna till skolbyggnaderna om att få hyra lektionssalar och platser i elevhem, säger Birgitta Nordlund. Personal är heller inget problem, så nu är det bara eleverna som fattas.

Förutom Birgitta Nordlund och Annika Sjökvist finns ytterligare två delägare i bolaget som ska driva skolan. Det är framgångsrike proffskusken Örjan Kihlström, med rötter i Bollnäs – och danske beridaren och instruktören Henrik Johansen, som är internationell tränare och undervisar i flera länder.

- Ingen av dem ska flytta hit, men båda kommer till skolan ett par gånger per termin för att ge praktisk och teoretisk undervisning, säger Birgitta Nordlund.

För att kunna starta skolan i augusti, gäller det att få tillräckligt många elever. Förhoppningen är att kunna ta in 15 i första årskursen och sedan bygga ut verksamheten successivt:

- Nu går vi ut med information till studie- och yrkesvägledare inför gymnasievalet – och om ett par veckor har vi öppet hus på Nytorp.

Ytterligare ett företag har sedan tidigare fått tillstånd att starta naturbruksutbildning med hästinriktning i norra delen av kommunen – på Bergåkra gård, ett par mil norr om Arbrå.

Mer läsning

Annons