Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orfabacken väcks till liv igen

/
  • Lena Michelson, Anders Malmberg, Dennis Malmberg, Helene Åkerström Hartman och Staffan Michelson.
  • Lena Michelson och Staffan Michelson är de nya ägarna till Åsberget.

Snart viner det i luften när den gamla skidbacken i Vallsta väcks till liv. Tankarna på att skapa aktivitet och en trivsam miljö har fått de nya ägarna Staffan och Lena Michelson att samarbeta med företaget Organic Smash.

Annons

Staffan och Lena Michelson ropade nyligen in Åsberget i Vallsta på en fastighetsauktion. Tanken var att skaffa sig en skogslott eftersom de båda brinner för natur och miljö.

– Vi har köpt Åsberget som en skogsfastighet och nu har ödet visat att det finns en hel del annat roligt som man kan göra med skogsbacken. Allt för att det ska bli vackert och tilltalande, säger Staffan Michelson.

Ödet inträffade under fastighetsauktionen där Staffan Michelson mötte Helene Åkerström Hartman, ägare av Orbaden spa och resort och Dennis Malmberg från bryggeri företaget Organic Smash för första gången. Alla tre var spekulanter på Åsberget, känd som Orfabacken.

De började småprata om vad de tänkt använda backen till och snart stod de klart att deras intressen gick att förena. Efter auktionens slut har de träffats och diskuterat idéer om vad som är möjligt att göra med den gamla skidbacken.

– Vi har en massa idéer som fladdrar omkring så vi får se vart det landar, säger Staffan Michelson.

Under måndagen skrev Staffan och Lena Michelson kontrakt med Organic Smash, ett kontrakt som bekräftar att vissa idéer är på väg att bli verklighet.

Bröderna Malmberg som arbetar för fullt med att starta upp bryggeriet Organic Smash, är också intresserade av friluftsliv och extremsport. Därför har det nu tankar på att starta en typ av äventyrspark i backen.

– Via Ferrata i kombination med en zipline skulle vara en möjlighet, säger Dennis Malmberg.

I alpländerna är Via Ferrata är en populär klättringsform som är desto ovanligare i Sverige. Efter det att du klättrat dig upp för Åsberget ska det vara möjligt att ta sig nedför igen via en zipline, en typ av linbana. Dessutom finns det planer att på sikt flytta deras bryggeriverksamhet upp till backen (se intilliggande artikel).

Vandringsleder och uppfräschning av Åsberget är också på gång.

– Vi vill skapa och snygga till vandringsleder så att det blir trevligt, säger Lena Michelson.

Vandringslederna är någonting som utnyttjas friskt av Orbaden resort och spas besökare.

– Jag tycker att det är jättekul, det är precis det här vi strävar efter, säger Helene Åkerström Hartman.

Miljö och natur är viktigt för Staffan Michelson. Han i hela sitt liv arbetat som advokat med miljörättsprocesser som specialitet. Redan på 70-talet var han med och stämde BT-kemis fabrik i skånska Teckomatorp. Någonting som räknas som en av de värsta miljöskandalerna i Sveriges historia.

– Jag tror att det är viljan att förena natur och kultur på ett hänsynsfullt sätt som förenar oss, säger Staffan Michelson och ser på sina blivande samarbetspartners.

Läs även: Snart bryggs det öl i garaget

Mer läsning

Annons