Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordenshuset levde uppnär Rydgren levererade

/
  • Sören Rydgren var i fin form när han på söndagen spelade i Hå ordenshus, i den första av tre musikkaféer.

Att Sören Rydgren är ett fenomen på dragspel har visat många gånger.
På söndagen gjorde han det igen, när det första av tre musikkaféer i Hå ordenhus ägde rum.

Annons

Ordenshus i Hå har genom åren varit skådeplats för en rad olika nöjesevenemang. På senare tid har de emellertid inte varit särskilt ofta återkommande.

Därför slog musikprofilen Magnus Bergvall en signal till Sören Rydgren och undrade om han inte ville komma och spela i det första musikkaféet i regi av logen 295 Helsingskölden och Utomhertens bygdeförening.

Det ville Sören Rydgren – mer än gärna, inte minst i egenskap av gammal Hällbobo – och att den snart 70-årige (fyller i november) dragspelsvirtuosen fortfarande är ett aktat namn märktes på publiken, som var både stor och entusiastisk.

Och det är svårt att inte gilla Sören Rydgren, vare sig man tycker om dragspel eller inte. För ett proffs är alltid ett proffs. Dessutom är han en härlig människa.

I ungefär 60 år har Sören Rydgren hållit på och sedan han som 13-åring blev svensk juniormästare i dragspel har almanackan varit mer eller mindre fulltecknad.

Lite utdrag ur den långa karriären:

1976 lockades Sören Rydgren till Falun av Regionmusiken, nuvarande Länsmusiken, där. Han fick ett erbjudande om att bli Sveriges förste anställda dragspelare och det var förstås lätt att tacka ja till.

Han blev kvar till 1992, då Sören Rydgren flyttade hem till Hälsingland igen. Tidigare hade han bott i Järvsö, där han också är född, och Forsa utanför Hudiksvall – nu blev det Bollnäs, därefter Hällbo och under fem år hade han och hustrun Viola en dragspelsaffär på Hambogatan i Kilafors.

För tio år sedan flyttade familjen till Gävle. Bland annat konserthuset drog. Under åtta säsonger såg Sören till att även dragspel fick plats i kulturens högborg.

Turnéer tillsammans med den egna kvartetten eller på egen hand – så ser det i nuläget ut. Spelningar med kvartetten på jazzklubbar med i Täby och Tyresö är något av det som händer framöver.

Mer läsning

Annons