Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen vill avbryta Nytorpsförsäljning

Det blev votering om försäljningen av Nytorp i Arbrå vid kommunstyrelsens möte på torsdagen.

Med siffrorna 9–6 blev förslaget till kommunfullmäktige att fastigheten ska säljas till gruppen kring lantbrukaren Jan-Erik Hansson i Vallsta för 7,5 miljoner kronor.

Annons

I förra veckan föreslog kommunstyrelsens arbetsutskott samma sak – sedan ekonomichefen Kjell Öhrström och mark- och exploateringsingenjör Per Molin hade underkänt det högsta anbudet på 7,9 miljoner från B Andersson Bil i Hudiksvall AB. Det bedömdes som orent, eftersom det ställdes krav på att få arrendera ytterligare 30 hektar mark för att anbudet skulle gälla.

När ärendet nu presenterades för hela kommunstyrelsen motiverade tjänstemännen bland annat varför de valt att sälja genom slutna anbud – och inte genom öppen auktion, som en jurist på konsultföretaget Kommunakuten AB har förordat:

- Det är säljaren som väljer förfarandet – och i det här fallet är vi övertygade om att slutna anbud var bästa sättet att sälja på och få högsta pris, var beskedet.

Oppositionspolitikern Olle Nilsson Stäng (BP) var övertygad om motsatsen och hänvisade till Kommunakutens jurist.

- Jag föreslår att vi avslutar anbudsförfarandet och säljer genom auktion i stället, sa han. Det handlar om att göra en så bra affär som möjligt.

Det fick han inget gehör för hos majoriteten:

- Att avbryta processen nu känns utomordentligt otaktiskt, när alla kort redan finns på bordet och ingen i så fall är bunden av tidigare anbud, argumenterade till exempel Peter Nordebo (FP).

Majoritetsförslaget till fullmäktigemötet den 30 januari blev att sälja Nytorp till Jan-Erik Hansson med flera för 7,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons