Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödiga skollokaler för 22 miljoner

/

De alltför stora skollokalernas framtid diskuterades under ett möte på torsdagskvällen dit allmänheten bjöds in.
– Vi har plats för fler elever än vi har och kommer att ha, så långt vi kan se i kristallkulan, säger Inga Malm, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Annons

Förvaltningschef Inga Malm bjöd in till dialog i Kulturkvarteret och gav samtidigt en lägesrapport över hur mycket plats det finns i varje skola.

Outnyttjade lokaler kostar pengar, dels i hyra men också i uppvärmningskostnader, takreparationer och städning. Grundskolorna har extrakostnader på 15 miljoner kronor per år och Torsbergsgymnasiet på 7 miljoner kronor per år, för hyra och städning av lokaler som inte skulle behövas. Då är inte övriga skollokaler inräknade, exempelvis de på Heden. Förskolorna har inga onödiga lokalytor.

Då räknar man med att ett genomsnitt på 15 kvadratmeter krävs för varje elev. För att nå en lägre lokalkostnad skulle man till exempel tränga ihop eleverna i färre skolor och hyra ut eller sälja någon av skolbyggnaderna.

Totalt 3420 elever skulle få plats i Bollnäs kommunala grundskolor, men idag har de bara 2377 elever. En siffra som inte kommer att förändras nämnvärt inom de närmaste åren. På Torsbergsgymnasiet går 661 elever men de har plats för 1300.

Mer läsning

Annons