Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ölsupa för pantertanter

/

Klockan är några minuter i sex på måndagskvällen. Nu är det bara Britta som saknas. Så plingar det på dörren till lägenheten på Hälsingegatan. Nu kommer Britta. Alla är på plats.

Annons

Det blir trångt kring bordet hemma hos Ingegärd Lundin.

- Akta, akta, inte sitta vid hörnet på bordet - då blir du aldrig gift, gosse.

Säger Ingegärd, som fyller 90 inom kort, till Ljusnans fotograf Ola svärdhagen - som säger att han redan är gift.

- Men det är nog säkrast ändå att jag sitter där, bestämmer Ingegärd. Jag är "färdiggift".

Bordet är dukat med smör, bröd och ost. I köket jobbar Marianne Grip och Anna-Lisa Ringård för högtryck. De rör ner de sista ingredienserna i den ölsupa, kvällens absoluta huvudattraktion, som strax ska serveras. Hälften av de elva församlade damerna har smakat ölsupa förr. Men det var så länge sedan att de knappt kommer ihåg.

- Förr fick ingenting förfaras. Det här var billig mat. Vi åt det ofta som barn, säger kockarna.

- Så fort pappa blev förkyld skulle han ha ölsupa. Han tyckte det var bra botemedel, säger Marianne.

Så serveras soppan. Det är spänd förväntan då djuptallrikarna skickas runt.

- Njaaä. Men nog gick den väl att äta.

Säger Maud.

Köket har gjort två satser. Den ena är lite sötare än den andra.

- Jag tyckte nog bättre om den som inte var så söt, fortsätter Maud.

Anna Lundqvist är äldst i gänget. Hon har fyllt 92. Uno, hennes man, dog i maj i fjol. Han blev 97. Två månader innan Uno gick bort förlorade paret en 60-årig son. Uno var från immeråsen, Anna är från Hästberg.

År 2 000 startade en anhörigcirkel som betytt mycket för damerna. De flesta är änkor efter att ha tagit hand om sina sjuka män. Några har fortfarande män kvar att ta hand om.

Marie Eriksson jobbar heltid som anhörigstödjare. Hon har varit hemma hos de flesta och hjälpt till med avlastning. Gruppen träffas cirka åtta gånger per år. Nästa träff blir den 23 maj. Då blir det "folkparksafton" på Gutenberg, dans mellan 11 och 14.

* Ni skulle ha en riktig danskväll, på Folkets park. Prata med Anders Callmyr, det är han som bestämmer därnere. Och han är ju också från Arbrå, vad säger ni?

Damerna fnittrar förtjust.

Elva damer, alltså. Så här heter de: Anna Lundqvist, Einy Lundquist, Maud Ångman, Nancy Henningsson, Britta Jansson, Anna-Lisa Ringård, Marianne Grip, Marie Eriksson, Monica Emanuelson, Ellen Mörk och Ingegärd Lundin.

Jag och fotografer avböjer kaffe och reser oss för att gå. Då säger en av damerna att de gärna vill ge oss en applåd. Och så gör de det, en riktigt lång och varm.

Varken Svärdhagen eller jag har någonsin applåderats efter ett jobb. Vi tittar lite förbryllat på varandra. Det finns förstås bara en sak att göra: Applådera tillbaka.

Mer läsning

Annons