Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olagliga tippar kostar pengar

/
  • Vid det här området hade till och med villaägarna byggt en väg till tippen för att det skulle bli lättare att ta sig fram med skottkärran. Ingalill Rundgren gillar inte sådana här tilltag.

Tekniska kontoret har tröttnat på alla otillåtna soptippar med trädgårdsavfall som finns lite varstans i kommunen.
Det kostar pengar och drar till sig skadedjur.

Annons

Per Molin och Ingalill Rundgren, som är arbetsledare på gator och park, är långt ifrån glada över alla de samtal de får om otillåtna soptippar.

- Det vi inte kan förstå är varför villaägarna inte kan åka med sitt trädgårdsavfall till den riktiga tippen, eller går samman och hyr en container tillsammans, säger Per Molin.

På Brunnsvägen i Granberg satte de upp en förbudsskylt förra veckan. Där har det kastats stora mängder av trädgårdsavfall. Fastighetsägarna hade till och med gjort en väg över till tippen för att det skulle gå lättare att komma fram med skottkärrorna. Den rev tekniska kontoret i samband med skyltningen.

- De som bor närmast tipparna brukar ringa till oss och klaga och eftersom vi inte vill ha det så här rycker vi ut. Men det kostar runt 5 000 kronor varje gång vi gör det. Lägg där till kostnaderna för skyltarna så blir det en hel del pengar, säger Per Molin.

Eftersom det tar lång tid innan kvistar och trädstammar förmultnar är tipparna inte bara förfulande, de drar även till sig skadedjur. Ett favorittillhåll för råttor.

Hur många de olagliga avfallstipparna är har vare sig Per Molin eller Ingalill Rundgren någon riktig kläm på. Men det rör sig om många. Bara i Ren finns det sju, åtta stycken.

Innan den närmaste tiden kommer personal från tekniska kontoret att åka runt och sätta upp fler förbudsskyltar.

Mer läsning

Annons