Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade resurser för polisen i Hälsingland – tio till tretton nya utredare på gång

Utökade utredningsgrupper ska förbättra brottsbekämpningen och samtidigt locka poliser till Hälsingland.

Annons

Chefen för utredningssektionen vid Gävleborgspolisen, Thomas Johansson, presenterade på måndagen två nya utredningsgrupper med säte i Hälsingland. Gruppen för grova brott och bedrägerigruppen ska specialisera sig på tyngre och tidsödande fall och därigenom frigöra tid för personal inom lokalpolisområdet, som då ska kunna lägga mer krut på att lösa mängdbrotten.

Men de nya utredningsgrupperna, sammanlagt 18 personer, innebär även 10-13 nya utredare. Och de har inte alltid en polisiär bakgrund, här finns även personer med civil bakgrund från exempelvis Skatteverket och Migrationsverket.

– Vi får in medarbetare med extra kompetens och erfarenhet som tillför sådant som vi kanske haft lite mindre av tidigare, säger Thomas Johansson.

Båda grupperna börjar sitt arbete med omedelbar verkan fast det kan ta ett tag innan de kan arbeta till 100 procent.

– Det kommer att ta ett tag innan vi är i gång för fullt. Vi måste ju utbilda våra nya medarbetare först också, säger Thomas Johansson.

Läs även: Nya polisenheter till Bollnäs och Söderhamn – 18 nya tjänster skapas

Lokalpolisområdeschefen Kristina Holgersson ser fördelar med de nya utredningsgrupperna även för hennes personal.

– Genom att vi slipper lägga resurser på större brott hoppas vi kunna lösa fler mängdbrott, som ju faktiskt är det som den vanliga medborgaren utsätts mest för, säger Kristina Holgersson.

Rickard Eriksson chef för gruppen för grova brott, Thomas Johansson, chef för utredningssektionen vid Gävleborgspolisen och Kenneth Krafth, från bedrägerigruppen.

Gruppen för grova brott kommer att placeras i Bollnäs och bedrägerigruppen utgår från Söderhamn. Rickard Eriksson, chef för den nya gruppen för grova brott ser, förutom möjligheten till ett ökat antal uppklarade brott, också andra fördelar med att grupperna hamnar i Hälsingland.

– Det här är ju attraktiva tjänster som förhoppningsvis ska kunna locka lokala poliser att stanna kvar i Hälsingland eller också flytta hem igen, säger Rickard Eriksson. Vi har som bekant ett stort problem att locka personal till Hälsingland.

Läs även: Många poliser i området funderar på att sluta

Chefen för utredningssektionen, Thomas Johansson, vill inte uttala sig om den kritik som på senare tid riktats mot polisen, framförallt mot den nya polisorganisationen.

– Där jag jobbar har vi alla ambitionen att göra ett bra jobb och att hela tiden bli bättre. Det som skrivs i media vill jag inte kommentera, säger han.

Men det här ska i alla fall innebära en förbättring?

– Vi har redan nu en bra utredningsverksamhet, säger Thomas Johansson. Men det här är ju en rejäl utökning så den kommer att bli ännu bättre med den här satsningen.

Läs även: Polisförbundet Gävleborg efter avhoppen: "Jag har förståelse för att man lämnar"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning