Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade kostnader för Hedenlänken

/
  • Gång- och cykelporten strax norr om riksväg 50 vid Sävstaås, bör bekostas helt av kommunen, anser Region Gävleborgs utvecklingsstrateg.

Sedan slutet av mars pågår bygget av Hedenlänken i Bollnäs – mellan riksväg 50 vid Sävstaås och sjukhusområdet på Heden.

Bygget blir dyrare är beräknat och nu riskerar kommunen att få betala en större andel av kostnaderna.

Annons

Vägbygget är ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och kommunen – och enligt det avtal som skrevs i maj 2010, skulle kostnaderna fördelas med två tredjedelar på Trafikverket och en tredjedel på kommunen.

Sedan dess har den beräknade kostnaden på 27 miljoner kronor ökat till närmare 35. Därför gör nu Region Gävleborg, som förvaltar de statliga miljonerna till väginvesteringar i länet, en omprövning av projektet. Och i en skrivelse till kommunen från regionens utvecklingsstrateg Göran Unger, ifrågasätts kostnadsfördelningen mellan parterna.

I en sammanställning av kostnader, som har tillkommit i projektet efter avtalet 2010 – och där Göran Unger och Trafikverket anser att kommunen bör stå för hela kostnaden – finns till exempel en gång- och cykelport under Hedenlänken för 4 miljoner kronor och bullerplank vid ridskolan och fastigheter vid sjukhusområdet för en miljon.

Från kommunens sida finns en hel del invändningar mot resonemanget. Att frågan väcks i ett sent skede, bör inte belasta kommunen anser mark- och exploateringsingenjör Per Molin:

- Vi vidhåller att det här är ett gemensamt projekt, där kostnaderna ska fördelas enligt det ingångna avtalet med en tredjedel på kommunen – med undantag för ett par punkter.

Region Gävleborgs styrelse fattar beslut den 7 september.

Mer läsning

Annons