Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oansvariga hundägare slipper undan

/
  • En hund räknas som last och måste vara säkrad under färd i bilar. Men några böter för hundar som är lösa i bilar delar inte polisen ut.

Det är inte tillåtet att ha hunden lös i bilen under färd. Trots det riskerar förare som har hunden lös i bilen bara en tillsägning.

Annons

En äldre kvinna på cykel blev påkörd av en bil i Bollnäs för en dryg vecka sedan. Polisen utreder om det var en lös hund i bilen som gjorde att bilföraren körde upp på cykelvägen.

Många undrar nu om det är tillåtet att ha hunden lös i bilen.

Nej, säger både trafiklagarna och Jordbruksverkets bestämmelser för djurskydd.

- Hund räknas som last och last ska säkras så att den inte äventyrar trafiksäkerheten på något sätt, säger Ulf Carnerius, chef för trafikpolisenheten i Gävleborg.

Det finns inga paragrafer i trafiklagarna som reglerar hur hundar ska transporteras. Men trots att polisen kan dela ut böter för att man inte säkrat hunden i bilen så är det inget som förekommer enligt Ulf Carnerius.

- Jag har inte hört att någon blivit bötfälld för att de inte lastsäkrat sin hund, säger han.

Jordbruksverket däremot har tydliga bestämmelser för hur hundar ska transporteras. De säger bland annat att hunden inte ska riskera att bli skadad i samband med transporten.

Länsstyrelserna som är tillsynsmyndighet för Jordbruksverket och ska se till så att djurägare följer bestämmelserna.

- Vi ska undersöka transporter. Men vi kontrollerar snarare hästtransporter, slaktbilar och hundar som ska på kapplöpningar – än hundar som åker i personbilar, säger Lars Bondeson vid Länsstyrelsen Gävleborgs djurskyddsenhet.

Mer läsning

Annons