Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt vite hotar fastighetsbolag

Fastighetsbolaget GHG Bostäder hotas av vite för utebliven ventilationskontroll på Skidan-fastigheten i Bollnäs – igen.

Annons

Företaget, som köpte affärs- och kontorsfastigheten på Gärdet i Bollnäs av kommunen 2009, riskerar att få betala 20 000 kronor i månaden från och med den 1 januari 2013 – om företaget inte har lämnat in ett besiktningsprotokoll som visar att ventilationssystemet i fastigheten är godkänt.

Det är kommunens miljö- och byggnämnd som har fattat beslutet.

- Vi vill sätta press på företaget för att det ska hända något – annars blir det väldigt dyrt, säger nämndens ordförande Bo Lindgren (S).

Den obligatoriska egenkontrollen av ventilationen, OVK, i Skidan-fastigheten har behandlats flera gånger i nämnden under senare år. Och flera gånger har nämnden förvarnat om vite, om inte fastighetsägaren visar att kontrollen har utförts före bestämda datum – senast den 1 maj i år.

Eftersom inget protokoll hade lämnats då, beslutade nämnden den 23 maj att lämna ärendet till Mark- och miljödomstolen för utdömande av vitet på 20 000 kronor. Och vid junisammanträdet häromdagen gick politikerna ett steg längre. En enig nämnd beslutade om ett nytt föreläggande, där företaget får tid på sig fram till årsskiftet – men får räkna med 20 000 i vite för varje månad därefter, om kontrollen fortfarande dröjer.

- Jag är inte speciellt orolig, säger GHG:s ägare Gunnar Gustafsson. Vi har tagit in företaget TF-Service för att göra jobbet – och de har sagt att de behöver hela det här året på sig.

Mer läsning

Annons