Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt projekt ska hjälpa musiktjejer

Det är alldeles för många tjejer som slutar spela musik när de lämnar skolan. Det ska det nya projektet "Systrarna" sätta stopp för. Snart påbörjas antagningen.
– Tjejerna måste få samma chans att syssla med musik, säger projektledaren AnnaSara D Formgren.

Annons

Sammanlagt kan uppemot ett 50-tal unga tjejer få chans att delta i projektet "Systrarna - för unga sång- och låtskrivare", som startar officiellt i januari. Genom projektet ska de få bättre självförtroende och större möjligheter till att fortsätta ägna sig åt musik.

– Många tjejer slutar helt enkelt med musik efter att de slutat i kulturskolan eller estetiska programmet. De försvinner när de inte längre har till exempel en lärare som peppar, många vågar inte ta tag i det själva. Och vi skulle kunna fånga upp dem mycket bättre, säger AnnaSara D Formgren som just nu startar upp projektet.

Pengarna till projektet är ett jämställdhetsbidrag från Statens Musikverk som, precis som arrangörerna i Studiefrämjandet, ser viktiga fördelar med att anstränga sig lite mer för att behålla tjejerna i musikbranschen.

– Av alla de tusentals musikanter som finns hos Studiefrämjandet nu är bara fjorton procent tjejer. De vill att det ska vara 50-50 och att alla ska känna sig lika välkomna. Tjejer måste få samma chans!

Redan nu i november börjar antagningsprocessen, med auditions runt om i länet. Temat är singer-songwriter och de tjejer som blir antagna kommer att få två mentorer – den ena är redan klar och det är sångerskan Syster Sol. Mentorerna kommer sedan att peppa och stötta deltagarna.

– Tanken är att de, efter ett år i projektet, ska känna sig trygga med allting. De ska veta hur man gör om man vill spela in musik, om man vill sprida den, hur man marknadsför sig. Och de kommer också att få lära sig ljudteknik, till exempel. Vi ska bryta isar tillsammans med dem, på de områden som kan kännas jobbiga när man är ny.

Projektet ska pågå i ett år. Men redan nu ansöker man om pengar för att kunna förlänga projekttiden och göra ytterligare ett år.

– Då ska de tjejer som vill, som är med 2013, kunna fungera som mentorer.

Mer läsning

Annons