Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt försök för friskola på Bergåkra

/

Två friskolor har fått tillstånd att starta naturbruksutbildning i Arbrå-Vallsta-området till hösten – och en tredje har fått avslag, men hoppas på omprövning av beslutet hos Skolinspektionen.

- Det är olyckligt om vi blir tre skolor som ska fajtas om eleverna, säger Karin Ånöstam som är blivande rektor för Hälsinglands naturbruksgymnasium på Bergåkra gård i Simeå.

Annons

Bolaget Naturlära i Hälsingland, som står bakom den planerade utbildningen på Bergåkra gård, fick tillstånd att starta redan läsåret 2012/2013. Godkännandet kom i april i år, när ordinarie ansökningsperiod till gymnasieskolorna redan hade gått ut – och elevunderlaget blev för litet.

Delägarna Karin Ånöstam – med en bakgrund som bonde och politiker (C) – och Sigrid Bergåkra – med meriter som tävlingsryttare, uppfödare och tränare på elitnivå i eget ridhus – beslutade då att satsa på hösten 2013 i stället.

- Vi vill ha minst 15 elever, för att ha resurser och underlag för lärartjänsterna, säger Karin Ånöstam. Själv kommer hon att börja på den statliga rektorsutbildningen i Uppsala i januari, för att kunna arbeta aktivt i verksamheten på friskolan från starten.

Rektorsutbildningen är på distans och deltid, för att kunna kombineras med arbete som skolledare.

Bergåkra gård ligger ett par mil norr om Arbrå – där Bollnäs kommuns naturbruksgymnasium Nytorp nu är under avveckling. Nyligen gav Skolinspektionen tillstånd för friskolan Nytorps hästgymnasium att starta hösten 2013 – med inriktningarna Ridning och Trav. Däremot blev det avslag för Friskolan Nytorp AB, med inriktningen Lantbruk och koppling till de nya fastighetsägarna på Nytorp. Bolaget har begärt omprövning av beslutet.

- Alla tre friskolorna kan inte överleva – och det återstår att se vilka som startar, säger Karin Ånöstam.

Mer läsning

Annons