Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt betygssystem – högre krav

Till jul kommer betygen att se annorlunda ut för de flesta.

Borta är G, VG och MVG. Istället har man infört ett betyg med sex olika steg där A står för det högsta.

Annons

Istället för godkänd, väl godkänd och mycket väl godkänd införs nu ett betygssystem med sex skalor. Från A till F. A:et är det högsta, medan F:et står för ett icke godkänt betyg. Har eleven varit borta så mycket att underlag helt saknas markeras detta med ett streck.

- Det kommer inte att vara så många som uppnår A, där är kraven mycket höga. Enkelt förklarat kan man säga E:et står för godkänd, C för väl godkänt och A för mycket väl godkänt. Får man D eller B har man uppnått godkänt+ och väl godkänt+. Det har inte synts i betyget tidigare, säger Micke Sundström, som är lärare på Granbergsskolan.

- Det här året blir eleverna lite av försökskaniner. Men även Skolverket har sagt att det kommer att ta tid att hitta formerna. Det är viktigt att vi lärare har en samsyn kring betygskriterierna, men det tycker jag att vi börjar få, säger Kristin Lisshamre, även hos lärare på Granbergsskolan.

På Granbergsskolan har många av eleverna utländsk härkomst. Och eftersom kraven höjs tror både hon och Micke Sundström att fler kommer att få icke godkända betyg.

I svenskan krävs till exempel full läsförståelse för att nå godkänt, och detta är inte lätt att uppnå om man inte bott i Sverige någon längre tid.

Samtidigt ställs det högre krav på eleverna överlag. Tidigare räckte det med att ha godkänt i svenska, engelska och matte för att ta sig in på en gymnasieutbildning.

Nu krävs det åtta godkända betyg för att ta sig in på en yrkesutbildning och tolv för en teoretisk.

Mer läsning

Annons