Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytorpsgruppen laddar för friskola

/
  • Erland Hedin, Pär Eriksson, Pär Eklund, Conny Bengtsson, Linda Eriksson, Jan-Erik Hansson, Hans Lindberg och Anders Schön, tänker göra Nytorp till ett av Norrlands ledande utbildningscenter.

Trots att Hälsinglands naturbruksgymnasium redan fått Skolinspektionens godkännande om att starta en friskola i höst har inte de nya ägarna av Nytorp för avsikt att backa.

I går presenterades planerna på hur deras lantbruksutbildning ska se ut.

Annons

- Det finns inte underlag för två naturbruksskolor i Arbråområdet, anser Jan-Erik Hansson som tillsammans med Pär Eklund och Pär Eriksson äger den nuvarande skolfastigheten Nytorp.

Trots det har de bestämt sig för att gå vidare och i oktober hoppas de på ett positivt besked från Skolinspektionen.

Till skillnad från företaget Naturlära Hälsingland med Karin Ånöstam och Sigrid Bergåkra i spetsen, kommer de ändå inte att kunna komma igång med utbildningen förrän höstterminen 2013.

Det ser de inte som någon nackdel.

- Får vi tillståndet har vi ett år på oss att planera och göra något bra av utbildningen. Det går inte att starta ett friskolegymnasium inom loppet av några månader, säger Jan-Erik Hansson.

Under måndagen, samma dag som Karin Ånöstam och Sigrid Bergåkra valde att berätta om sitt upplägg, bjöd de in elever, personal, politiker och representanter för en rad organisationer inom jord-, lantbruk- och skogsnäringen till en stor informationsträff.

Och då var planerna på Nytorps friskola det primära.

I dag har ägarna knutit till sig ytterligare fem personer vars uppgift är att forma utbildningen och knyta kontakter med näringslivet. Förutom naturbruksläraren Anders Schön, består gruppen av Conny Bengtsson som arbetar med kortkursverksamhet för förare, affärsrådgivaren Erland Hedin, husdjursrådgivaren Hans Lindberg och Linda Eriksson som är inriktad på turism.

- Eftersom vi kommer att ha hela landet som upptagningsområde har vi jobbat mycket med att hitta praktikvärdar som kan ta emot våra elever. Redan nu har vi 28 gårdar med olika inriktningar som är intresserade av att delta, säger Pär Eklund.

Inriktningen på utbildningen kommer handla om att ge en bred kompetens inom lantbruksområdet. Men eleverna kommer även att få spetskompetens inom kött- vall- och mjölkproduktion.

Mer läsning

Annons