Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya unga blandmissbrukare har upptäckts

Kostnaderna för vård av missbrukare har mer än fyrdubblats i Bollnäs under de tre första månaderna i år – jämfört med motsvarande period i fjol.

För en enda person kan vården kosta 135 000 kronor i månaden.

Annons

Under perioden januari–mars i år har 15 personer i kommunen placerats på behandlingshem i samband med missbruk, varav tre varit intagna för tvångsvård. Antalet som gått med på frivillig vård, har fördubblats jämfört med första kvartalet 2010 och kostnaderna har ökat i ännu högre grad – från 180 000 kronor till närmare 900 000.

- Sedan drygt ett år tillbaka har vi upptäckt en ny grupp yngre med blandmissbruk (både alkohol och narkotika) i åldrarna 18–25 år, där ett 20-tal har allvarliga missbruksproblem. Och det finns ett otroligt stort mörkertal, säger Maria Engvall som är chef för ungdoms- och vuxenenheterna på socialförvaltningen.

De yngre missbrukarna kräver ett nytt sätt att tänka:

- Det handlar om att söka upp och störa dem – och försöka få dem motiverade för behandling. Och det är inte alltid så lätt, eftersom unga ofta inte har fått konsekvenser att sitt missbruk ännu och befinner sig i "odödlighetsfasen".

Alla placeringar på institutioner – både frivilliga och tvångsvård – går via politikerna i socialnämndens arbetsutskott.

- Det har gått bra hittills och de förstår problemen – men samtidigt är de bekymrade över att kostnaderna drar iväg, säger Maria Engvall.

Mer läsning

Annons