Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya säkerhetsregler på gång

/

Tidigast 2013 kan det bli fråga om ytterligare säkerhetsåtgärder kring vattentäkten i Glössbo.

- Vi gör bedömningen att det är bättre med en genomarbetad åtgärd och vi kommer därför inte att göra några akuta åtgärder i nuläget, säger Karin Mårtensson Kårvik, miljöstrateg på Trafikverket.

Annons

Onsdagens trafikolycka, där en långtradare körde av riksväg 50 inom det inre skyddsområdet runt vattentäkten, aktualiserade återigen behovet. På platsen ligger vattentäkten på andra sidan vägen, endast sju meter söder om vägbanan.

Gunnar Jonsson påtalade i en artikel i går att säkerheten runt vattentäkten i Kinsta, Söderala, bara några kilometer bort, är betydligt bättre.

- Att det ser ut som det gör hänger ihop med de regler för konsekvensbedömning som lades fast 1998, berättar Karin Mårtensson Kårvik. Men de reglerna är gamla vid det här laget och just nu pågår arbetet med en ny handbok för riskbedömning och åtgärdsförslag när det gäller vattentäkter.

Handboken ska förhoppningsvis bli klar till sommaren och sedan ska Trafikverket göra en inventering de vattentäkter som ligger vid vägar.

- De statliga pengar vi får till det här är nationella, säger Karin Mårtensson Kårvik. Det betyder att situationen i Glössbo måste jämföras med vattentäkter i hela landet.

Men gäller speciella förutsättningar kan kommunen komma med ett föreläggande om åtgärder till Trafikverket och under fredagen var Karin Mårtensson Kårvik i kontakt med kommunens miljöinspektör Björn Walldén. De har också planerat för ett möte i vår.

Karin Mårtensson Kårvik säger att den prioritering Trafikverket gör inte har så mycket med storleken på vattentäkten, det vill säga hur många den försörjer, som olycksrisken. En annan viktig faktor är värdet på vattentäkten, alltså tillgången till andra vattentäkter som reserv.

- Jag tror det kan vara rimligt att tro på eventuella åtgärder tidigast 2013, säger hon.

Mer läsning

Annons