Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya minnesträd nersågade

/
  • Skadegörelsen i Schenströmsparken har anmälts till polisen.
  • Under midsommarhelgen blev två av de tre träd som medlemmar i Eritreanska föreningen Bollnäs-Ovanåker låtit plantera i Schenströmsparken nedsågade. På onsdagen startades en insamling med målet att plantera nya träd.

I förra veckan planterade medlemmar i Eritreanska föreningen tre träd i Schenströmsparken i Bollnäs – som tack för att de får leva i ett land utan krig. Nu har någon eller några sågat ner två av träden.

Annons

Den 20 juni varje år, är en dag då flyktingar från Eritrea hedrar minnet av alla som har dödats i krigen mellan Etiopien och Eritrea. Och i år blev det särskilt högtidligt i Bollnäs, när Eritreanska föreningen Bollnäs–Ovanåker planterade tre träd i Schenströmsparken – en purpurapel, en katsura och en pärlhagtorn – till minne av sina döda och som ett tack till kommunen.

Fyra dagar senare, på måndagsmorgonen, hade de två största träden sågats av – och det tredje skadats.

- Det var min personal som upptäckte det, säger arbetsledaren Inga-Lill Rundgren vid tekniska förvaltningen. Det är väldigt tråkigt och jag har anmält händelsen till polisen.

Det är kommunen som har valt ut och bekostat träden – och sett ut en lämplig plats i parken för planteringen. Totalkostnaden för träden var närmare 7 000 kronor och det är osäkert om de förstörda träden kommer att ersättas med nya.

Eritreanska föreningens ordförande Yohannes Michael Mehari är ledsen över det som hänt.

- Vi ville tacka det svenska samhället och Bollnäs kommun, som har visat kärlek och gett oss frihet och livet. Jag förstår inte varför någon har gjort detta nu – och alla i föreningen medlemmarna tycker att det är jättetråkigt, säger han.

Yohannes Michael Mehari vill inte spekulera om orsakerna till skadegörelsen – som misstänks ha skett under lördags- eller söndagsdygnet:

- Det är polisens uppgift att undersöka.

Annons