Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya besparingar hotmot Sörängs skola

/
  • På onsdagen hade eleverna på Sörängs skola sitt traditionella adventsfirande i Bollnäs kyrka. Det kan ha varit för sista gången.

Adventsfirande i Bollnäs kyrka är en tradition för eleverna i Sörängs skola.
Men onsdagens firande kan ha varit det sista.
En hel del talar nämligen för att skolan läggs ned – redan till sommaren.

Annons

Inför 2012 har barn- och utbildningsförvaltningen aviserats hyreshöjningar på 2,9 miljoner för sina skollokaler i Bollnäs kommun. Det blev klart förra veckan.

Oron spred sig snabbt, främst till Sörängs skola, där man såg på höjningarna som ett hot mot skolans fortsatta existens.

Nu har läget förvärrats ytterligare, för nu har förvaltningen ålagts att under nästa år spara två miljoner till. Totalt 4,9 miljoner, således.

Den senaste pålagan handlar om en ny it-plattform för hela kommunen, en kostnad på totalt fem miljoner, varav barn- och utbildningsförvaltningen ska stå för två miljoner.

Det är Inga Malm, i egenskap av chef för barn- och utbildningsförvaltningen, som håller i bilan. Åtminstone är det hon som ska presentera de sparåtgärder politikerna senare har att ta ställning till.

Inga Malm pratar om två huvudstråk för att nå de nödvändiga besparingarna. Det ena handlar om att minska skolpengen, med ytterligare personalneddragningar som följd, det andra är att minska antalet skollokaler.

- I mitt förslag som skickats till facken inför kommande förhandlingar har jag förordat att vi gör oss av med lokaler, säger Inga Malm.

En nedläggning av Sörängs skola är ett av tre alternativ i Inga Malms förslag – och förmodligen det mest troliga. Det andra alternativet är att flytta den del av gymnasieskolan som finns på Heden till Torsbergsgymnasiet och det tredje handlar om att flytta de delar av gymnasieskolan och gymnasiesärskolan som är inhyrda på Ljungheden.

Kommande söndag anordnas ett krismöte på Sörängs skola.

Mer läsning

Annons