Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vindkraftpark planeras i Vallsta

/
  • I Bollnäs kommun finns i dagsläget tillstånd eller bygglov för närmare 80 vindkraftverk – men bara tre finns i drift än så länge.

Ännu en vindkraftpark planeras nu i Arbrå-Vallstaområdet. Det är projektet Hallbrån, väster om Vallsta – med tio vindkraftverk som kan bli upp till 200 meter höga.
- Det är ett förhållandevis begränsat område utan bofasta och med få intressekonflikter, säger Ulf Svensson i bolaget Vallsta Vindkraft AB.

Annons

Området är utpekat som riksintresse för vindbruk och finns med i Bollnäs kommuns översiktsplan för vindkraft. Vindmätningar pågår i området sedan mars 2011 och vindresurserna anses mycket goda. Energimängden från den planerade parken motsvarar hushållsel för 14 000 villor, enligt det samrådsunderlag som nu har presenterats för markägare, kommunen och andra berörda.

- Vi fick övervägande positiva synpunkter vid samrådsmötet i Vallsta den 8 mars – och det känns som om den lokala opinionen i Vallsta är för projektet, säger Dag Melkersson som är vice vd för vindkraftbolaget Ownpower Projects AB och kontaktperson för projektet Hallbrån.

Även om reaktionerna är övervägande positiva hittills, så är det inte alla som uppskattar vindkraftverk i naturbilden eller ljudet från vingarna.

- Jag har svårt att förstå att man kan bli störd av ljudet, men det är förstås subjektivt hur man upplever det, säger kontaktpersonen Dag Melkersson.

Bollnäs kommun yttrar sig inte om projektet Hallbrån under samrådet, där tiden för att lämna synpunkter till bolaget går ut den 29 mars.

Enligt Vallsta Vindkrafts tidsplan kommer ansökan att lämnas till länsstyrelsen före halvårsskiftet – och bolaget hoppas på tillstånd hösten 2013. I så fall kan bygget starta 2014.

Mer läsning

Annons