Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny fördröjning hotar i Edstuga

/
  • Edstuga strand, sydväst om Bollnäs. För sju år sedan presenterades de första planerna och några tomter såldes direkt.

Den nya detaljplanen för 12 tomter vid Edstuga strand i Bollnäs överklagas till länsstyrelsen. Det innebär troligen ytterligare förseningar för den nya bebyggelsen i området.

- Det hade kunnat undvikas om kommunen lyssnat på våra synpunkter och kompromissförslag, säger Olle Sköldmark, som tillsammans med sin fru Ann äger en av grannfastigheterna.

Annons

Paret Sköldmark har nu skickat in sina besvär över kommunfullmäktiges beslut den 20 juni om att anta det omstridda planförslaget. Nu väntar alltså ännu en prövning.

Skulle länsstyrelsen gå på kommunens linje finns det också möjlighet att överklaga till Mark- och miljödomstolen.

Området Edstuga Strand Norra, intill Voxsjön, började planeras för attraktiva, sjönära tomter redan 2005 av en privat markägare. Den dåvarande borgerliga majoriteten i kommunen hävdade att det inte behövdes någon ny detaljplan för området. Det skulle räcka med en enklare planutredning, vilket också länsstyrelsen tyckte då.

Men beslutet att inte upprätta en detaljplan överklagades till dåvarande länsrätten. Och i november 2009 kom domen som tvingade kommunen att ta tag i planfrågan grundligare.

Därefter har det varit ett formellt planförfarande, inklusive samråd och utställning. Ett nytt planförslag blev klart tidigare i år och detaljplanen har alltså antagits efter det.

- Men de alternativ som vi lagt fram har inte alls beaktats i processen. Det här är fullständigt katastrofalt och bedrövligt skött av kommunen, anser Olle Sköldmark.

Mer läsning

Annons