Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ägare till gamla kommunhuset

/

En av de fastigheter som vållat irritation i centrala Arbrå har sålts. Det handlar om gamla kommunalhuset vid korsningen Bondegatan–Centralgatan.

Men köparen Martyn Stivey vill ännu inte avslöja vilka framtidsplaner han har.

Annons

- Jag har köpt den som hyresfastighet, i övrigt vill jag inte just nu ge några ytterligare kommentarer, säger Martyn Stivey, som själv har sin bostad en liten bit därifrån.

Den grå fasaden mot Centralgatan är kraftigt sliten. Stora fuktrosor i rappningen avslöjar att det var länge sedan som något gjordes åt det yttre underhållet. Det ser både kallt och kalt ut.

Men fram till kommunsammanslagningen den 1 januari 1974 var det härifrån det tidigare municipalsamhället Arbrå styrdes. Här fanns Arbrås kommunförvaltning innan Bollnäs storkommun bildades tillsammans med Bollnäs stad, Hanebo, Rengsjö – och de tre första åren även Alfta.

I början av 70-talet fick Arbrå kommun också en del kontor i Forumhuset vid Storgatan.

Men det har alltså gått nästan 40 år sedan Arbrå kommun flyttade ut. I olika perioder har det också varit poliskontor, apotek, förskola, pizzeria och butiker i byggnaden.

Sedan 1996 har fastigheten ägts av Gilmar Daagarsson, som också uppmärksammats för de illa skötta fastigheterna vid Dundret 5 och Gästgivaren 11 (f d Arbrå Wärdshus) på Bondegatan.

Men nu har alltså Martyn Stivey köpt kommunalhuset – för 475 000 kronor.

Fotnot: Ett municipalsamhälle var ett mellanting mellan landskommun och köping. Ofta var det större stationssamhällen som fick denna upphöjelse.

Mer läsning

Annons