Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vaktar hon hundar i stället för fyllon

/

17 år som vakt fick räcka för Annette Österman. Nu har hon bytt fyllon mot hundar. Men hennes hjärta kan faktiskt slå för båda och det är inte helt lätt att sluta.

Annons

Det var slaktaren som lockade in Annette i yrket. Hon bodde på lantgård och hade svin. Slaktaren, Håkan Olsson, jobbade själv som vakt och tyckte att det kanske kunde vara något för henne.

– Sen jobbade jag med honom i många år. Det var han som lärde upp mig, säger Annette.

Hon kom från Stockholm till Bollnäs för 28 år sen och jobbade på fritidshem, i skolan och med nattvandrarna.

– Jag har ju jobbat med ungdomar i hela mitt liv. Och så hade jag tre pojkar själv som var ute och rände, minns Annette.

Först jobbade hon som arrestvakt hos polisen i Bollnäs och Söderhamn. Visiterade folk och förde dem till cellen, både "vanliga" fyllon och kriminella. Sen blev hon ordningsvakt, bland annat sex år på samma krog och hon trivdes bra.

I tio år jobbade hon som vakt på heltid och till för två år sen jobbade hon varje helg året runt. Det är först de senaste åren hon trappat ner. Hennes förordnande går ut nästa sommar och hon kommer inte att förnya det.

– Jag hade lovat mig själv att sluta när jag fyllde 50 men det har ju blivit ett par år till.

Nu har hon bara några ströjobb kvar. Vakta på krogar har hon helt slutat med.

– Nu har jag bara de lite roligare jobben, i Långnäsparken eller på sommarfestivaler. Förra helgen var det fantastiskt att vara med på Karlslundsfestivalen.

Barnen har varit på henne i flera år om att sluta. För jobbet sliter både fysiskt och psykiskt. Anette upplever krogmiljön som tuffare i dag än när hon började. Hon har också råkat ut för en del incidenter.

– Ja, naturligtvis har man fått sig en pärla. En gång blev jag skuren i ansiktet av misstag när någon viftade med en kniv. Men jag behövde aldrig åka till sjukhus.

Oftast går det att tala folk till rätta, det är Annettes erfarenhet. Och hon tror att det kanske är lite lättare när man är kvinna och inte upplevs lika mycket som ett hot.

Hur ska en bra ordningsvakt vara?

– Lugn och trevlig, det är viktigt. Sen ska man vara påläst, kunna alkohollagen och alla paragrafer så man vet vad man har rätt att göra.

Trots att yrket har sina sidor känns det svårt att sluta.

– Jag kommer att sakna alla mänskliga kontakter. Det har varit fantastiska år. Jag skulle vilja ropa ut till hela Bollnäs: Jag kommer att sakna er!

Men nästa fas i Annettes liv är redan i gång. Hon har öppnat ett hunddagis på Gärdet. Efter att ha haft hund i hela sitt liv (labrador och rottweiler) så är det lite av en drömtillvaro.

Tröttnar du inte?

– Nej, jag blir aldrig trött på hundar. Det är jätteroligt varje dag.

Finns det rentav några likheter mellan jobben?

– Det enda är väl att jag är bestämd och det passar bra på hunddagis också. Det är väl en bra likhet.

Mer läsning

Annons