Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska det bli slut på springet

/

Det har under lång tid varit ett bekymmer med ungdomar som passerar över riksväg 83 i höjd med skolan och Nyboms Bil och Motor i Kilafors.
- Det här är vi fullt medvetna om och nu ska det också åtgärdas, säger Ola Åberg, rektor på Kilafors skola.

Annons

Det är elever på skolan, framförallt från högstadiet, som springer över den tungt trafikerade riksvägen. I stället för att använda den befintliga gångtunneln hundra meter norrut, har de gått över vägen där bullerplanket mellan skolan och riksvägen slutat.

Regler och förmaningar har inte hjälpt utan minsta motståndets lag har gällt för de ungdomar som på raster och håltimmar vill passa på att handla godis eller uträtta andra ärenden på andra sidan riksvägen. Många har hört av sig och påpekat riskerna med "springet" över vägen.

Men enligt skolans rektor är det åtgärder på gång och han hänvisar vidare till kommunens fastighetsgrupp.

- Det här var ett av de problem som kom fram i våras när vi gjorde en trygghetsvandring i Kilafors, konstaterar Bo Pettersson på kommunens fastighetsgrupp. Vi ska försöka komma åt problemet genom att sätta upp ett 130 centimeter högt nätstängsel där bullerplanket upphör.

Stängslet kommer att gå nästan ända fram till gångtunneln strax söder om rondellen. Senast i början av nästa vecka ska arbetet sätta igång.

Ansvaret för barnens säkerhet under skoltid är till en del skolans och kommunens, samtidigt som riksväg 83 ligger under Trafikverkets ansvar. Där har man inte planerat in några åtgärder i Kilafors så i stället agerar kommunen på egen hand.

- Vi bedömde att kostnaderna för det här stängslet skulle bli så små att vi lika gärna kunde sätta upp det själva, säger Bo Pettersson.

Mer läsning

Annons