Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan du byta till dig en ny vårgarderob och göra en insats för miljön

Den 16 april arrangeras årets stora klädbytardag över hela landet.På Bollnäs Folkhögskola kommer Röda Korset att ställa upp bord för den nyfikne och miljövänlige klädbytaren.

Annons

Från klockan tio på lördag förmiddag är det fritt att lämna in kläder på Bollnäs folkhögskola. Mellan 11 och 14 är det bara att gå in och leta ett lämpligt byte.

Frida Löberg hoppas att folk börjar tänka om när det gäller konsumtion och lägga fokus på framtiden.

Frida Löberg är informatör på BORAB, Bollnäs Ovanåker Renhållnings AB, som är ett av de företag som arrangerar klädbytardagen i Bollnäs. Förra året var hon med och arrangerade klädbytardagen på Edsbyns bibliotek .

- Det är för en god sak. Vi arbetar för att komma så högt upp på avfallstrappan som möjligt. Det som en person tänkt slänga blir någon annans ägodel. Det minskar soporna, säger hon.

Förra året bytte 44 000 plagg ägare på Sveriges största klädbytardag. Det motsvarar en resursbesparing av 29 ton kemikalier, 165 ton koldioxid och 110 000 kubikmeter vatten, förutsatt att de bytta plaggen ersatte nya plagg.

I år är det sjunde året som Naturskyddsföreningen arrangerar klädbytardagen. De hoppas på ett nytt rekord, då även grannländerna Danmark och Norge har hakat på.

Läs också: 20 år av baltiskt bistånd för Erikshjälpen: "I de fattigaste områdena lever familjerna som djur"

Frida Löberg hoppas att många kommer till Bollnäs Folkhögskola under lördagen.

- Det är öppet för människor i alla åldrar. Högst tio plagg får man byta in, och de ska vara hela och rena. Plaggen byts mot kuponger som i sin tur byts mot nya plagg. Det är okej att lämna in plagg tills vi stänger klockan 14, säger Frida Löberg.

Personer från Naturskyddsföreningen i Bollnäs kommer att finnas på plats. Biblioteket ska ställa upp ett bokbord och det kommer att serveras fika.

De kläder som blir över vid dagens slut hämtas av Röda Korset.

Frida Löberg ser fram emot klädbytardagen.

Mer läsning