Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får kalven Johannes bli häst på riktigt

/
  • Sara Staaf kommer att använda Johannes på samma sätt som en arbetshäst.
  • Johannes bor nu på en gård utanför Junsele och går nu i hage tillsammans med andra nötkreatur.

Sara Staaf funderade på att lära upp en av sina egna tjurkalvar till att kunna plöja i trädgårdslandet och bära henne på ryggen.
Men då dök Johannes från Rengsjö upp. Jerseykalven som redan tror att han är en häst.

Annons

– Hela hans liv är ett missförstånd.

Så sa Maria Ljung om sin jerseykalv Johannes när vi besökte dem på gården i Rengsjö i våras. Deras relation startade när Johannes var nyfödd. Hans mamma hade kalvat utan att någon var beredd på det. Så der var Maria, som arbetade som avbytare i ladugården, som tog hand om kalven. Sedan dess har han trott att det är Maria som är hans mamma.

Läs mera: Kalven Johannes – livet som häst

Och när kalven blev så förtjust i Maria så blev Maria förstjust i kalven. Han fick flytta till hennes hästgård.

Och då uppstod nästa missförstånd. Bara genom att studera hästarna som Maria lydnadstränade så lärde Johannes sig lika snabbt som hästarna. En dag när Maria skulle leda honom i grimma visade det sig att han kunde gå, springa, stanna och backa på kommando. Och han bar barn på sin rygg utan att protestera.

Där hade historien om Johannes kunnat ta slut. För Maria hade ingen möjlighet att ha ett vuxet jerseydjur. Slakthotet hängde tungt över Johannes. Maria annonserade ut honom flera gånger utan att få napp.

Men så kikade Sara Staaf, som bor utanför Junsele i Sollefteå kommun, på djurannonser.

– Jag tittade på köpes-annonser, för jag hade så himla många djur. Men så råkade jag komma in på säljes-annonser i stället, berättar hon.

Sara har en besättning med 13 mjölkkor och de har fått flera tjurkalvar den senaste tiden.

– Jag hade tänkt börja med den här typen av träning av en av tjurkalvarna, men så dök Johannes upp. Det var så intressant att han var tränad som en häst. Och så gillar jag jersey, de är så himla fina, säger hon och tillägger att det är ovanligt att nötkreatur som är tränade som hästar är till salu.

Hon framhåller potentialen hos djuren.

– Jag önskar att fler fick upp ögonen för vilka fantastiska varelser nötkreaturen är. De är otroligt lättlärda och tuffa. De är så mycket mer än bara mjölkmaskiner och vandrande köttbitar.

Och nu ska Johannes få lära sig att arbeta.

– Jag försöker hitta några jordbruksredskap för häst, för att använda honom som en arbetshäst och göra i ordning grönsakslandet. Och när han har vuxit till sig vill jag kunna rida på honom.

Läs också: Brukshästen på väg tillbaka

Sara kommer troligen, så som många andra bönder, att lägga ned sin mjölkproduktion inom kort på grund av för dålig lönsamhet. Men Johannes och några av hans nya vänner kommer att bli kvar på gården.

Läs också: Nu ger de upp mjölkproduktionen

Mer läsning

Annons