Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nikes brev till kommunen gav resultat

/
  • Barnen på Sävsbergsvägen leker gärna på gatan. Här hoppar Mille Storm på sin kickbike medan storasyster Nike, Lucas Wallstedt, Wiktor Buskenström, Wilma Buskenström, Julia Jonsson, Kasper Jonsson och Alexander Junevik tittar på.

- Wow, dom lyssnar på mig!
8-åriga Nike Storm på Sävsbergsvägen i Bollnäs är stolt och glad. För några veckor sedan skrev hon ett brev till kommunen om att hastighetsgränsen på 50 kilometer i timmen var för hög på gatan, där hon och många andra barn brukar leka.
Nu sänks hastigheten i hela området.

Annons

Brevet kom till kommunens tekniska förvaltning för tre veckor sedan. Där skrev Nike att hon och de andra barnen på gatan tycker det är orättvist att det finns 30-skyltar på andra gator på Sävsbergsområdet – men inte på deras.

Hon berättade också att det finns 18 barn under 12 år på gatan – och att de ofta åker kickbike och cyklar där, när de leker tillsammans. Och därför tyckte de att gränsen på 50 kilometer var alldeles för hög.

Brevet undertecknades av alla barnen och hamnade hos kommunens trafikingenjör Lars Hammar. Nu har han svarat – och skriver i ett mejl till Nike att han har gjort nya regler för deras gata och några andra gator i närheten, som träder i kraft den 25 november.

- Vi skyltar om till 30 kilometer i hela villaområdet väster om Myrbäcksgatan – på Alftavägen, Sävsbergsvägen och Voxnavägen, säger han.

Redan på tisdagseftermiddagen fanns de nya skyltarna på plats.

Nike, som går i tvåan på Nyhamre skola, berättar att det var hennes egen idé att skriva till kommunen:

- Jag bara kom på det, för det är många som kör fort på gatan. Och så hade jag hört att man kan skriva till kommunen om saker man vill ändra på. Men lite hjälp fick jag av pappa, med några krångliga ord.

Mer läsning

Annons