Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till friskola på Nytorp

/
  • Skolfastigheten Nytorp i Arbrå har privata ägare sedan i somras. Den kommunala naturbruksutbildningen på skolan är under avveckling och de sista eleverna lämnar skolan 2014.

Skolinspektionen säger nej till en friskola med lantbruksutbildning vid nuvarande naturbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå hösten 2013.

Annons

I februari i år beslutade kommunfullmäktige i Bollnäs om försäljning av skolfastigheten Nytorp i Arbrå till Jan-Erik Hansson, Pär Eklund och Pär Eriksson. Beslutet att stoppa intagningen till naturbruksutbildningen från och med höstterminen i år, var redan fattat – och i dag finns bara årskurserna två och tre kvar på skolan.

De nya ägarna, som tillträdde fastigheten i somras, hade redan i januari lämnat in en ansökan till Skolinspektionen om att få driva skolan vidare som friskola från och med läsåret 2013/2014. Sedan dess har också bolaget Friskolan Nytorp bildats – med ytterligare fyra delägare – för att driva själva utbildningen.

Men efter utredning säger Skolinspektionen nu nej till bolagets ansökan.

- Skolinspektionen gör den sammantagna bedömningen att Friskolan Nytorp AB inte har förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för de sökta utbildningarna (inriktningarna djur och lantbruk), heter det bland annat i beslutet.

Bolagets kontaktperson Erland Heden beklagar beslutet.

- Det här är tråkigt, men vi kommer med största sannolikhet att begära omprövning av beslutet och komplettera det som brister, säger han.

•Vad innebär det om omprövningen misslyckas för er del?

- Då kommer det inte att finnas något naturbruksgymnasium med lantbruksinriktning här i framtiden – och på sikt kommer det att fattas personal inom lantbruk. Och människor, som arbetar på Nytorp i dag, blir utan jobb.

Mer läsning

Annons