Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazister planerar motdemonstration

/
  • Arkivbild från när den nazistiska organisationens senast var på Brotorget i Bollnäs

Den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen planerar en motdemonstration i Bollnäs den 25 augusti. Det efter att organisationen hållit ett hemligt möte i kommunen.

Annons

I ansökan om allmän sammankomst som lämnats in till polisen skriver gruppen att de ska hålla ett "politiskt torgmöte med utrop, musik och politisk agitation" mellan klockan 9 och 21 den 25 augusti. Det är samma dag som manifestationen mot rasism ska hållas.

Svenska motståndsrörelsen, SMR, skriver också att de väntar sig att mellan 30 till 1 000 personer kommer att medverka. Den nazistiska organisationen är samma som var på Brotorget lördagen den 14 juli.

Beslut angående motdemonstrationen kommer tidigast att fattas på fredag, enligt polisen.

På den egna hemsidan skriver organisationen att man anordnar motdemonstrationen sedan man "känt av stämningen" i Bollnäs. Det ska ha skett under ett föredrag som SMR höll lördagen den 4 augusti, enligt Martin Saxlind, medlem i SMR. Han är från Bjuråker men var på plats under mötet, säger han till tidningen.

Exakt var mötet hölls vill han inte säga, mer än att det var i Bollnäs kommun. Anledningen säger han är att inte hänga ut den som hyrt ut lokalen. Enligt honom var det SMR som arrangerade mötet, efter inbjudan av Bollnäsbor.

Han vill inte säga hur många som besökte föredraget.

– Det får du fråga Pär Öberg, som är pressansvarig, om.

Pär Öberg är samma person som höll i föredraget. Han bor enligt den egna hemsidan i Dalarna. Han vägrar dock att överhuvud taget kommentera saken till tidningen.

Enligt Martin Saxlind var mötet inte öppet utan något man fick reda på via kontakter.

Mer läsning

Annons