Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När hatet kilar sig in i vardagen

/
  • Ali står på balkongen och berättar om natten då familjens trygghet försvann.

Han rycker Ali i byxbenet och gråter. Anton är tre år och livrädd. Nedanför balkongen skriker någon högt "I will come to your home".

Annons

Läs även: Fler hatbrott anmäls i Gävleborg

Det är fredag, natt och Ali står på balkongen. På andra sidan gatan börjar ett gäng gå mot honom. De ropar högt och beter sig hotfullt.

Efter ett tag hämtar Ali sin mobil och spelar in hoten, det första som hörs på den sprakiga inspelningen är, "De fattar inte svenska, det är bara att gå in".

Sedan börjar någon skrika, "We fought you in Iraq, we fought you in Syria, we will beat you in Afghanistan, we will beat you where ever you go, your fucking Muslims. Where ever you go we take you down, as the fucking dogs you are".

Anton har vaknat av skriken och tar sig ut på balkongen. Han förstår inte vad killen i gänget skriker, men han blir rädd. Med all sin kraft försöker han dra med sig pappa Ali in i lägenheten medan han ser hur mamma Sara gråter i soffan.

Ali tar med sig Anton tillbaka in i lägenheten. Han går sedan ut på balkongen igen för att försöka resonera med gänget, allt för att de ska lugna ner sig. Det fungerar inte och en av killarna visar att han bär kniv.

– Märklig känsla när man flyr från Syrien, ett land i krig till Sverige och tror att man är i säkerhet. Och så kommer någon och hotar en med kniv, säger Ali.

I Syrien tvingades familjen lämna allt de byggt upp bakom sig för att fly och påbörja ett nytt liv.

– Jag är en glad människa som alltid ser framåt. Jag vill göra någonting i framtiden, för mina barn, familj och för mänskligheten. Kanske blir jag som Steve Jobs en dag, säger han med glimten i ögat.

Tiden efter hotet har varit tung. Ali berättar om hur han ständigt blickar mot fönstren och är misstänksam mot människor han möter på gatan.

– Den senaste veckan har all min koncentration och fokus gått åt att tänka på det här, livet har förändrats och jag har börjat känna rädsla. De här killarna har hotat mig och de har hotat min familj. Det är någonting som händer i mitt huvud, jag som brukar se fram emot framtiden men nu vet jag inte vad jag känner, säger Ali.

Hans fru Sara är gravid. Hon har sedan händelsen känt sig stressad och känt kraftiga smärtor i magen. Natten då familjen hotades var det riktigt illa.

– Hon hade ont i magen och vid fyratiden var det riktigt illa. Jag ville ringa ambulans men hon vägrade, så jag gjorde kamomillte och satte på en film så att hon skulle glömma och tänka på något annat, säger han.

Direkt efter hotet ringde Ali polisen.

– Jag ringde polisen och trodde att de skulle skydda mig. Men märkligt nog lade de bara på. Tänkte att något blivit fel så jag ringde upp igen och då sa han att de inte kunde komma. Polisen ville inte prata engelska och jag har svårt att förstå när personer pratar snabbt på svenska. Så jag tog med mig familjen och åkte till Stockholm över helgen, säger han.

Familjen är rädd och de har bestämt sig för att försöka flytta från orten utanför Bollnäs där de är bosatta nu. Framför allt på grund av hotet men Ali ser också en ljusare framtid och en större möjlighet till jobb i en annan stad i Sverige.

Ali, Anton och Sara heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons