Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Bollnäs blev Hollywood

/

Det var dagen då jeans och jackor bytts till långklänning och frack.
Dagen då flickorna blev kvinnor och pojkarna män.
De kom i värsta vrålåken, stannade upp på röda mattan för att bli fotograferade, hälsade på värdparet och försvann sedan dit ingen annan hade tillträde.
För det här skulle bli deras alldeles egen kväll, utan någon morsa eller farsa hängande över sig.

Annons

Några gånger varje år förvandlas Bollnäs till Hollywood. Scandic blir Kodak Theatre och både Angelina Jolie och Brad Pitt får sina jämlikar. Kanske inte när det gäller skådespeleri, men absolut kreationsmässigt.

Och utseendemässigt. Så det så.

I går var en sådan dag. Torsbergsgymnasiets avgångselever hade studentbal och äntligen kunde flickorna/kvinnorna stajla upp sig i sina 3 000-kronorsklänningar de lagt så stor möda på att införskaffa.

Pojkarna/männen har det lite lättare. Och framför allt lite billigare. En frack får man för en halv klänning och eftersom männen inte är lika noga med håret klarar de sig undan den kostnaden.

Riktigt billigt blev det för dem som lånat frack av grannarna, vars söner redan tagit studenten.

Först till Scandic var värdparet Elin Nygårds från Röste och Hugo Samuelsson från Björktjära i Bollnäs. Hon i en mörklila klänning, sydd av Berit Olsson, som driver Gardinbussen i Norrborn, han i frack och en cylinderhatt lånad av farfar.

De kom i en Mercedes av 1951 års modell, körd av Jan Isaksson. Senaste uppdraget för bil och chaufför var bröllopet mellan Lisa Knapp och Andreas Johnson i Järvsö, där Isaksson körde bröllopsgäster.

I en Mercedes 190 SL kom Amanda Ivarsson och Patrik Zetterlund, men det var nära att de fått gå sista biten. Bilen blev nämligen överhettad och tvärdog precis när den svängt in vid Scandic. Hjälpsamma åskådare hjälpte till att rulla den fram till entrén.

Något mankemang i övrigt kunde vi notera, förutom att det emellanåt riktigt stank av avgaser och att folk gjorde sitt bästa för att forcera avspärrningen vid entrén. Till slut lyckades de också och det blev trångt för studenterna att bestiga röda mattan.

Inomhus sprang restaurangchefen Eva Söderberg och la sista handen på dukningen. Kuvert åt 216 personer räckte den här gången, vilket det inte gjort till exempel förra året, då var det dukat åt 250 personer.

Elvira Fredin får göra sig till talesperson för hur studenterna kände sig så här sista kvällen med gänget.

- Det känns skitbra, sa Elvira, efter att först ha lagt vemodet åt sidan.

Mer läsning

Annons