Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikprojekt för att stärka modet

/
  • Systrarna samlade. Under ett år kommer tjejerna i projektet få stöd och uppmuntran av mentorerna Kajsa Grytt och Syster Sol.
  • Kajsa Grytt och Syster Sol pratar med projektledaren AnnaSara D Formgren.
  • Kajsa Grytt och Syster Sol vill stärka tjejerna i deras musicerande.

Projektet Systrarna ger tjugo musiktjejer i länet chansen att stärka sitt självförtroende och finna sina egna uttryck. I helgen var det kickoff och musikerna fick träffa sina mentorer Kajsa Grytt och Syster Sol för första gången.

Annons

Alldeles för många tjejer slutar spela musik när de lämnar skolan. Det ska det nya projektet Systrarna sätta stopp för. I lördags träffades tjugo tjejer – låtskrivare och sångerskor – i Kulturhuset i Bollnäs för starten på det ettåriga projektet.

- Det blir lätt att man fastnar som musiker, man har kanske hittat sin grej men man vill komma vidare. Projektet ska stötta och uppmuntra tjejerna att våga gå vidare och satsa, säger projektledare AnnaSara D Formgren.

Totalt har tjugo tjejer från hela Gävleborg blivit antagna att delta i Systrarna. Där ska de få träffa Kajsa Grytt och Syster Sol som ska verka som mentorer för tjejerna som är mellan 16 och 25 år.

- Jag vill att tjejerna ska hitta sin kreativa frihet och våga odla sina kantigheter. I dag vill alla passa in och slipar sig för att göra det. Jag vill istället uppvigla dem att hitta sitt unika uttryck och våga tappa kontrollen under skapandeprocessen, det kan bli hur bra som helst, säger Kajsa Grytt som har en bakgrund som låtskrivare och sångerska och etablerad punkrockare.

Syster Sol är den andra mentorn. Hon heter egentligen Isabel Sandblom och slog igenom som reggaeartist och är en av de första svenska kvinnor i Sverige som etablerat sig som soloartist på den svenska reggaescenen.

- Som ung artist kan man möta på flera svårigheter och jag kan dela med mig av mina erfarenheter. Som att släppa fördomarna, att en ung, blond, tjej visst kan sjunga reggae, säger Syster Sol.

Projektet finansieras av ett jämställdhetsbidrag från Statens Musikverk och arrangeras av Musik Gävleborg i samarbete med länets kommuner och Studiefrämjandet.

Under året kommer tjejerna i Systrarna att i någon form göra uppträdanden. En större konsert planeras i december, när projektet går mot sitt slut.

Mer läsning

Annons