Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Museet får inga pengar nästa år

/
  • Museet i Bollnäs ritades av Carl Bååth och stod klart till Bollnäs-utställningen 1929. En större inre renovering gjordes 1995.

Det blir inga pengar till en renovering av museet i Bollnäs 2012. Fortfarande är det också oklart hur stora insatser som krävs.

Annons

För ett år sedan krävde Anita Blomqvist (S) – då ordförande i kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott – att renoveringen av museibyggnaden skulle sättas igång.

- Museet fanns med i visionen för kulturkvarteret från februari 2006. De ingick i ombyggnadsplanerna där från första början, hävdade hon.

Ingrid Hammarberg (FP), idag första vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, delar hennes åsikt.

- Min uppfattning är också att renoveringen skulle ingå i projektet för kulturkvarteret, säger hon.

Men trots att åsikterna framförs av två representanter för kommunens majoritetspartier så finns inga medel avsatta i vare sig investeringsbudgeten för 2012 eller i budgetplanen.

Ingen vet riktigt heller hur mycket medel som behövs.

- Mellan tummen och pekfingret har det talats om 3–5 miljoner kronor, men tekniska förvaltningen har inte presenterat något underlag. Så det är mest gissningar, säger intendent Johan Kock.

I mars fick tekniska nämnden och tekniske chefen Anders Aune uppdraget att ta fram ett kostnadsförslag. Men något sådant finns inte ännu.

Johan Kock betonar att dröjsmålen drabbar verksamheten i byggnaden – som också innehåller konsthallen.

- I fågelsalen på andra våningen har vi planerat för en utställning om tätorten Bollnäs historia. Men så länge det enbart finns en enda utrymningsväg får vi bara ta upp 15 personer i taget av säkerhetsskäl.

Ingrid Hammarberg hoppas att medel ska kunna frigöras 2013. Frågan kan alltså aktualiseras redan i kommande budgetarbete.

Mer läsning

Annons