Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP-politiker om flyktingpolitiken: "En halv i stället för en hel katastrof"

/
  • Framöver ska det inte vara möjligt att åka över den svenska gränsen utan giltig id-handling, föreslår regeringen. Här övervakar polis kön av ankommande flyktingar i snålblåsten vid Hyllie station utanför Malmö.

Tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd får allvarliga konsekvenser, enligt Johan Toll, MP-politiker i Bollnäs.
– Det blev en halv i stället för en hel katastrof med MP:s medverkan.

Annons

Läs mer: Lilian Sjölund: Tar krigsherrarna också en paus?

Under onsdagen föreslog S + MP att det framöver i regel ska ges tillfälliga uppehållstillstånd. Kan personen försörja sig ska det sedan gå att få permanent uppehållstillstånd.

Läs mer: Regeringen tar till drastiska åtgärder

– Alla är överens om att det här påverkar integrationen dåligt. Om du inte får stanna i Sverige, varför ska du då bry dig, säger han.

Men det är en nödsituation, anser han.

– Det viktiga är att människor på flykt kan räddas undan krig och förhoppningsvis sedan återvända. Men jag är inte bekväm med att åldersbestämning av asylsökande införs. Det är ingen exakt vetenskap och där behöver vi fundera mer, säger Johan Toll.

Det var ändå väl att MP ställde sig bakom uppgörelsen, enligt Johan Toll.

– MP hindrade S från att begå en total katastrof med flyktingpolitiken. Nu blev det en halv katastrof, säger Johan Toll.

Läs mer: Intern MP-kritik

Även kommunalråd Marie Centerwall (S) är kritisk när det gäller åldersbestämning.

– Vi har försökt med det tidigare, men det är inte hållbart. Jag är mycket tveksam till åtgärden, det är inget säkert verktyg och tar mycket tid, säger hon.

Annars ställer hon sig bakom regeringens förslag, då det råder ett exceptionellt tillstånd.

– Men det oerhört tufft och tydligt med gränskontroller på tåg som gör att folk utan pass inte kommer in i landet. Det slår även hårt med tillfälliga uppehållstillstånd då folk som kommer inte vet vad de ska rikta in sig på. Det är beklämmande att hela Europa och hela Sverige inte tar ansvar, säger Marie Centerwall.

Läs mer: Blandade reaktioner på förslaget

Axel Arvidsson, chef för flyktingverksamheten i Bollnäs, ser förslaget från S + MP som ett steg i rätt riktning.

– Läget börjar bli övermäktigt att hantera för kommunerna. Det handlar om antalet personer som socialtjänsten ska utreda, överfulla skolor och bristen på lärare, säger han.

Förslaget skulle innebära förändringar för Ovanåkers kommun, enligt integrationshandläggare Ingrid Lundin.

– Vi skulle behöva peppa flyktingarna att snabbt lära sig svenska och söka många jobb för att kunna få ett permanent uppehållstillstånd. Tuffare krav på anhöriginvandring blir ett slag i ansiktet på många om familjer splittras och barn inte kan umgås med båda föräldrarna.

Mer läsning

Annons