Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motivationshöjaren avvecklas – Maria är orolig

/
  • Maria Eriksson är orolig över vad som ska hända när Motivationshöjaren läggs ned.

Genom projektet Motivationshöjaren på Bollnäs folkhögskola har Maria Eriksson fått sitt självförtroende tillbaka.
Där har hon fått den hjälp hon inte fick av socialtjänsten och Arbetsförmedlingen.
Nu ska Motivationshöjaren läggas ner och Maria är orolig.

Annons

För Maria Eriksson har livet inte alltid har varit så lätt. Hon saknar gymnasieutbildning och när pengarna inte räckt till har hon tvingats vända sig till socialtjänsten.

Men hon har hankat sig fram genom olika jobb. Mycket tack vare EU-projektet Motivationshöjaren som riktar sig till arbetslösa från 19 år och uppåt.

- Jag vet inte hur många gånger jag har varit på Arbetsförmedlingen utan att det har lett till någonting. När jag skrevs in på Motivationshöjaren började det hända saker direkt, säger Maria Eriksson.

Precis som det låter lägger de tre handledarna ner mycket energi på att deltagarna ska få tillbaka tron på sig själva. De flesta har samma bakgrund som Maria, de har gått arbetslösa och levt på socialbidrag. Tillslut tror de att de inte duger något till.

För Marias del ledde coachningen till att hon tog lastbilskort på Yrkesakademin i Söderhamn och fick jobb som personligassistent.

Men nu är det snart slut med Motivationshöjaren. Den sista november går projektiden ut.

- Jag vet att handledarna söker nya projektpengar. Men varför går inte Bollnäs kommun in och stöttar ett sånt här projekt? Jag blir alldeles förtvivlad när jag tänker på alla som behöver det här stödet för att ta sig vidare i livet, säger Maria.

Frasse Eriksson är en av handledarna. Han håller med Maria om att kommunen borde ha varit intresserad av att permanenta verksamheten. Under årens lopp har närmare 350 personer blivit coachade till jobb och utbildning och efter bara ett och ett halvt år hade socialtjänsten sparat 2,9 miljoner på icke utbetalda socialbidrag.

- Vi söker nya pengar, men vi vet inte hur lång tid det tar innan vi får något besked. Det här handlar egentligen inte om att spara pengar åt kommunen utan att ge arbetslösa livsglädjen och drivet tillbaka, säger Frasse Eriksson.

Mer läsning

Annons