Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörtsjöborna har fått nog av Telia

/
  • För att kunna prata i mobilen på övervåningen måste Reet Oras Hogdal hänga ut genom fönstret.
  • Lena Lundberg, Linda Lundberg, Reet Oras Hogdal, Gunder Antonsson och Håkan Lundberg har samma problem. Vare sig mobilen eller datorn fungerar som de ska i Mörtsjö.

På Byberget i Mörtsjö har Telia två stora mobilmaster.

Men det hjälper inte byborna. De har dagligen problem med sina telefoner och datorer.

I över tio år har de klagat – än har ingenting hänt.

Annons

Den lilla byn Mörtsjö utanför Vallsta är en riktig idyll. De röda husen, sjön, berget och allt det gröna.

Här finns ett 20-tal fastigheter varav de flesta är fritidshus som besöks året om. Vore det inte för det mobila nätet skulle allt vara frid och fröjd.

- Jag vet inte hur många gånger vi har ringt till Telia och klagat, men det händer aldrig något, säger Reet Oras Hogdal.

Sedan många år tillbaka har hon sitt sommarställe i byn, precis som Håkan, Linda och Lena Lundberg som har slagit sig ner vid trädgårdsbordet tillsammans med Gunder Antonsson som bor i Mörtsjö året om.

- Titta där, säger han och pekar på berget, där är mobilmasterna. Så nära, men ändå så värdelösa.

Det var för över tio år sedan som Telia reste de två masterna på Byberget. Lika många år har Mörtsjöborna haft problem med sina mobiltelefoner och mobila bredband. Ibland fungerar nätet som det ska, men oftast inte. Ställer de sig utomhus kan det gå lite bättre.

Men det är inte det de betalar för.

- Vi och andra orter i vårt närområde har hamnat i radioskugga och det enda vi kräver är att Telia rättar till problemet på det ena eller andra sättet, säger Håkan Lundberg.

Men hittills har företaget inte brytt sig nämnvärt. När de ringer hamnar de hos kundtjänst, ibland har de fått till svar att Telia är ett vinstdrivande företag som inte har något intresse av att åtgärda master för flera miljoner om det bara är några enstaka som är drabbade.

Reet Oras Hogdal har svårt att dölja sin irritation. Men så är både hon och flera andra i byn beroende av att kunna arbeta med både telefonen och datorn hemifrån.

- Det här är ett problem som finns lite varstans i Sverige. Men ska man gå från fast- till mobilt telefoni måste man se till att det fungerar först. Jag tycker synd om alla äldre som drabbas av det här, samtidigt är det en stor säkerhetsfråga, säger hon.

Mer läsning

Annons