Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörtjsjöborna kan få ta del av statliga medel

300 miljoner kronor finns avsatta till byar och samhällen som saknar bredband. Och dem kan Mörtsjöborna komma att få ta del av.

- När jag läste artikeln om Mörtsjö slog det mig att de kunde vara aktuella för de här pengarna, säger Robert Hellström på Post- och telestyrelsen.

Men de kan bara garantera en megabit per sekund.

Annons

Just nu pågår utbyggnad av det mobila nätet som några telebolag marknadsför som den fjärde generationens mobilnät, 4G.

Det kommer att leda till att fler får tillgång till ett snabbt mobilt bredband. Samtidigt finns det byar och samhällen som inte har, eller knappt har, någon täckning alls. Som byborna i Mörtsjö som vi tidigare berättat om.

Men enligt Robert Hellström, jurist på Post- och telestyrelsen, finns 300 miljoner kronor avsatta som ska användas där det saknas bredband.

- När vi auktionerade ut tillstånd för frekvenser som tidigare användes för analog marksänd tv ställde vi ett täckningskrav som innebär att Tele2 och Telenor måste bygga ut bredband i områden där inget annat telebolag bygger, säger han.

Det är också av den anledningen som Post- och telestyrelsen genomför en stor kartläggning just nu. Förhoppningen är att de ska kunna sätta varje liten by och samhälle som saknar mobilt nät på kartan.

Men det kommer dock inte vara tal om något snabbt bredband. En megabit per sekund är vad som kan utlovas.

- Vi är medvetna om att det inte är mycket, men det är ändå ett sätt för de som bor i de här områdena att kunna komma åt de viktigaste samhällstjänsterna. Som att larma om det skulle behövas, säger Robert Hellström.

Peter Nordebo är Folkpartistisk politiker i Bollnäs och engagerad i bredbandsfrågan. Han tycker att det är oacceptabelt att Telia lämnar landsbygden i sticket, men blir positivt överraskad av att det pågår en statlig kartläggning av byar och samhällen som saknar ett mobilt nät.

- Det är bra att någon bryr sig. Hittills har jag haft uppfattningen att ingen har gjort det, Men en megabit kan knappt räknas som bredband, när alla ska minst 100, säger han.

Regeringens mål är att fram till 2020 ska 90 procent av alla hushåll ha tillgång till bredband, medan övriga tio ska ha tillgång till en megabit per sekund. Att bygga ut fiber till byarna skulle kosta Bollnäs kommun minst 100 miljoner kronor om de fick stå för kostnaden själv.

Och de pengarna finns inte.

- Ska det fasta nätet bort måste alla få tillgång till det mobila. Men då krävs det att staten och EU hjälper till ekonomiskt, säger Peter Nordebo.

Mer läsning

Annons