Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mormor ska utvisas – till ingenting

/
  • Cherin Izoli kämpar för att mormor Falak Mustafa Jonou ska få tillbringa sina sista år i Bollnäs, där alla hennes nära och kära bor sedan många år.

65-åriga Falak Mustafa Jonou kom från Syrien till Sverige 2005. Hon var nybliven änka och ville tillbringa resten av sitt liv med sina nära och kära. De bor i Bollnäs och är svenska medborgare.

Men Falak ska utvisas till Syrien – så fort oroligheterna i landet lagt sig.

Annons

Cherin Izoli är förtvivlad. Hennes älskade mormor ska utvisas, till ett land där Falak inte har någon eller någonting sedan hennes man gick bort.

- Ingen anhörig finns kvar, bara en styvson som tagit allt och som även hotat mormor till livet, säger Cherin.

Cherin och hennes väninna Elin Persson, som är gift med Falaks son Razkar, har försökt på alla vis för att mormor ska få uppehållstillstånd, men Migrationsverkets utvisningsbeslut står fast och när situationen i Syrien – ett land på randen till inbördeskrig – stabiliserats ska det verkställas.

Falak har inga stora krav – om ens några alls. Får hon bara vara i närheten av de sina är hon nöjd.

Falak lider av hjärtsvikt och diabetes. Cherin berättar att mormor knappt orkar gå i trappor längre och att hon behöver hjälp med det mesta.

- Jag förstår inte att någon ens kan överväga att skicka henne tillbaka till Syrien. Mormor har inga tillgångar där och det finns ingen som kan ta hand om henne.

I ett läkarintyg från akutmottagningen vid Bollnäs sjukhus daterat i mars 2010 slås fast att Falak är svårt hjärtsjuk och i ett annat, utfärdat av en läkare vid Bollnäs hälsocentral i december samma år, anges att Falak lider av diabetes, hjärtsvikt och återkommande hjärtklappningsattacker.

Men Migrationsverket vill ha mer än så. För att ett läkarintyg ska kunna "tillmätas något egentligt bevisvärde" krävs även uppgifter om varför intyget utfärdats, bedömningsunderlaget och vilka medicinska slutsatser som kan dras av det.

Migrationsverket anser att de båda läkarnas utlåtande inte styrker att Falaks hälsotillstånd är så allvarligt som det krävs för att få uppehållstillstånd enligt detta lagrum ("synnerligen ömmande omständigheter").

Inte heller övriga lagrum – Falak har försökt med samtliga – har hjälpt.

Hon fick avslag på sitt åberopande om flyktingstatus eftersom Migrationsverket anser att hon inte är någon flykting. Detta för att Falak inte var förföljd i hemlandet på grund av kön, ras, nationalitet, religion, politisk uppfattning eller sexuell läggning.

Inte heller "alternativ skyddsbehövande" godtogs av Migrationsverket. Trakasserierna och hoten från styvsonen räknas inte, eftersom Falak inte gjort någon polisanmälan mot honom.

"Övrig skyddsbehövande" är en tredje variant som inte anses passa in. Här krävs att en person lämnat sitt land på grund av en yttre eller inre väpnad konflikt och så var läget inte i Syrien vid tiden för Falaks ankomst till Sverige.

Men så är läget nu och det har fått Migrationsverket att tillfälligt stoppa alla utvisningar till Syrien.

Med tanke på att Falak har alla sina närmaste i Sverige kan man tycka att lagrummet "anknytning" stämmer på henne. Men även där blev det nobben, främst beroende på att Falak inte ansökte om uppehållstillstånd innan hon lämnade Syrien.

Migrationsverket gör även bedömningen att det inte finns ett särskilt beroendeförhållande mellan Falak och hennes barn.

"Du har i hemlandet försörjt dig med pengar som dina släktingar i Sverige skickat och du bör därför även fortsättningsvis få din försörjning tillgodosedd på det viset", skriver Migrationsverket.

Mer läsning

Annons